.
metiu: Jak rozpisać te rownania abym dalej mogl juz rozwiazac ?
a)2sin
2cosx=sinx
| | √2 | |
b)sin2xcosx−sinxcos2x=− |
| |
| | 2 | |
4 lut 22:23
Mila: W pierwszym równaniu chyba czegoś brakuje.
4 lut 22:28
Eta:
1/ sinx(2sinxcosx−1)=0
sinx=0 v sin2x= 1
..............
2/ 2sinx*cos
2x −sinx( 2cos
2x−1)= sinx
4 lut 22:28
ZKS:
a)
2sin
2xcosx − sinx = 0
sinx(2sinxcosx − 1) = 0
sinx(sin2x − 1) = 0
2sinxcosx = sin2x
b)
sinxcosy − sinycosx = sin(x − y)
4 lut 22:28
ICSP: 2sin
2xcos
2x − sinx = 0
sinx *(2sinxcosx − 1) = 0
sinx(sin2x−1) = 0
koniec problemu według mnie.
| | √2 | |
sin2xcosx − cos2xsinx = − |
| |
| | 2 | |
przypomnę wzór :
sin(α−β) = sinαcosβ − cosαsinβ
zgodnie z tym wzorem :
koniec problemów nawet według ciebie.
4 lut 22:29
Święty: a) sinx(2cosx−1)=0
| | √2 | |
b) 2sinxcos2x−sinxcos2x+sin3x=− |
|
|
| | 2 | |
4 lut 22:29
ZKS:
Przepraszam Eta nie widziałem Twojego wpisu.
4 lut 22:30
metiu: dziekuje !
4 lut 22:30
Eta:
4 lut 22:30
ZKS:
Znowu wysyp.
4 lut 22:30
metiu: teraz zapytanko do a/ czy w przedziale <0,2π>
rozwiązaniami bedzie:
x
1=0
x
2=π
x
3=2π
4 lut 22:42