wyznacz wszystkie pierwiastki wielomianu W(x),wiedząc,że wielomian ten jest podz
weronii: wyznacz wszystkie pierwiastki wielomianu W(x),wiedząc,że wielomian ten jest podzielny przez
podany obok dwumian,jeśli:
a)W(x)=3x3+20x2+11x−6; x+1
b)W(x)=2x3−10x2+10x−8; x−4
c)W(x)=2x3−3x2−20x+21; x+3
d)W(x)=8x3−6x2−18x−4; x−2
4 lut 22:16
ICSP: grupujesz odpowiednio :
3x3 + 3x2 + 17x2 + 17x − 6x − 6 = 3x2(x+1) + 17x(x+1) − 6(x+1) = (3x2 + 17x − 6)(x+1)
drugi rozłożysz według własnego uznania.
4 lut 22:24
Mila: a) Albo dzielisz przez x+1 i otrzymujesz równanie kwadratowe 3 x2 +17x −6=0 i rozwiązujesz.
4 lut 23:16
karol:
22 lis 14:20