matematykaszkolna.pl
największa wartość iloczynu dwóch liczb Martyna : Suma dwóch liczb rzeczywistych wynosi 6. Jaką największą wartość może mieć ich iloczyn? Proszę o pomoc emotka
4 lut 21:48
ZKS: Próbowałaś chociaż zrobić?
4 lut 21:51
kabum: https://matematykaszkolna.pl/strona/141.html milej lektury zycze i do roboty
4 lut 21:55
Martyna : tak, wyszedł mi wzór funkcji a2 − a(6−b) = 0, wiem że mam policzyć wierzchołek paraboli ale nie wiem jak.
4 lut 21:57
Basiek : a+b=6=> b=6−a a*b=a(6−a)=.... wymnóż. dla f. ax2+bx+c=0 wierzchołkiem jest W(p,q)
 −b 
p=

=> dla jakiej wartości najwięcej
 a 
 −Δ 
q=

=> ile to "najwięcej" wynosi
 4a 
4 lut 21:59
ZKS: Proponuję policzyć f(xw) = yw szybciej dostaniemy wynik.
4 lut 22:07
Martyna : ok, wyszło mi 9. Dziękuję bardzo emotka
4 lut 22:08
Basiek : Czasem wzory się przydają... −a2−6a=0 Δ=36, a=−1 .... jak widzisz, tu chyba jednak wzorem szybciej
4 lut 22:09
ZKS: f(a) = −a2 + 6a aw = 3 f(3) = 9 No nie wiem czy aż tak bardziej szybciej.
4 lut 22:12
Basiek : Pfff. Chcesz się kłócić? Serio− dla mnie to, co ja napisałam było szybciej, nic nie poradzę, przykro mi ZKS emotka Ale rozumiem, że mi wybaczasz
4 lut 22:14
ZKS: Jak kto woli mogę tylko tyle powiedzieć. emotka
4 lut 22:18
Basiek : Słusznie. Hm, swoją drogą, wiesz coś na temat płaszczyzn symetrii? Nie mogę nikogo nawet na litość wziąć, żeby mi odpowiedział na jedno takie maluśkie... pytanko.emotka
4 lut 22:20
ZKS: Niestety może jak Godzio będzie i go złapiesz to Ci wszystko wyjaśni. Przykro mi.emotka
4 lut 22:25
ZKS: Szukałaś ogólnie tego co Ci potrzeba w internecie? emotka
4 lut 22:25
Basiek : Dlaczego wszyscy uważają mnie za skończoną idiotkę, która nie potrafi sobie niczego znaleźć w internecie? No cóż, szukałam, starałam się. No niestety nie znalazłam. Ale to trudno. I tak wydaje mi się, że dobrze myślę
4 lut 22:28
ZKS: Ale to Ty tak sama mówisz o sobie ja nawet słowa nie powiedziałem że jesteś idiotką a do tego skończoną.
4 lut 22:32
Basiek : To jest interpretacja Twoich słów, nie cytowanie Poza tym, odniosłam się do ogółu, żebyś nie czuł się samotny w swoim poglądzie na mój temat emotka
4 lut 22:34
ZKS: Niestety ale jakbyś w taki sam sposób interpretowała wiersz na maturze byś dostałaś 0 punktów. emotka Czemu Ty odbierasz każde słowo jako atak bo ja tego kompletnie nie rozumiem?
4 lut 22:36
Basiek : Pesymistyczna natura? Nie mam pojęcia. PS. akurat interpretacje na polskim idą mi całkiem ładnie
4 lut 22:38
ZKS: Niestety ale interpretacje moich słów odebrałaś fatalnie bo ani mój rozum nie myślał źle na Twój temat ani ręce nie napisały niczego żeby to można było interpretować na kilka sposobów.
4 lut 22:44
Basiek : Dobrze, okej, okej. Przepraszam. Ale wiesz, to ani trochę Ciebie nie obrażało, a i mnie− uwierz− w niewielkim stopniu
4 lut 22:45
ZKS: Tylko powiedz mi w jak ja Ci ubliżyłem bo tego to chyba nie rozumiem i zapewne nie zrozumiem?
4 lut 22:51
Huckleberry: Przepraszam że się wtrącę ale deklaruje chęć pomocy dla Basiek może akurat mi się uda a spróbować nie zaszkodzi raczej tylko jakie to pytanko jest z tych płaszczyzn?
4 lut 22:51
Basiek : ZKS − wszyscy mnie pytają, czy szukałam w googlach, lub też bardziej sugerują, że NIE potrafiłam w googlach znaleźć. Wniosek nasuwa się sam. Huckleberry− zad. Ile płaszczyzn symetrii a) można poprowadzić przez każdy wierzchołek czworościanu foremnego. i odp jest 3. Teraz pytanie, czy to o to chodzi: http://i42.tinypic.com/oh8y7a.jpg Tak? Nie? Dziękuję.
4 lut 22:56
ZKS: Jak ja to mówię wszyscy to nie znaczy że ja (każdy jest pewnym stopniu inny). Mam nadzieje że dostaniesz potrzebne informacje od Huckleberry. emotka
4 lut 23:04
Basiek : Poczułam się tak trochę jak na jakiejś sesji terapeutycznej. Tak, tak, Basia jest mądra. Ale już się nie czepiam, naprawdę.
4 lut 23:07
Huckleberry: Hmm chyba nie pomogę niestety geometria nie nalezała do moich ulubionych działów przykro mi a nie chciałbym wprowadzic w błąd niech wypowie się mądrzejsza głowa. emotka
4 lut 23:09
Eta: Echh te "baby" ...... wszystko przez emotka Adama
4 lut 23:10
ciocia: baby też mają jabłko adama tylko że im nie wystaje tak samo...
4 lut 23:12
Basiek : Z pewnością. to wszystko przez jabłka! Ech, no nic. Dziękuję. Uznam, ze miałam rację (a czemu by nie)
4 lut 23:13
Eta: "baby" zawsze mają rację , nawet jak jej nie mają , to mają!
4 lut 23:17