Funkcja spełnia równanie. Wyznacz jej dziedzinę i wzór.
elczupakabra : Mam problem z takim zadankiem:
Funkcja f spełnia dla każdego x należącego do jej dziedziny równanie: 1 + f(x) + (f(x))
2 +
(f(x))
3 +... = x/2 +1, gdzie lewa strona jest sumą nieskończonego ciągu geometrycznego.
Wyznacz dziedzinę i wzór funkcji f.
Z góry dziękuję za pomoc
4 lut 21:39
Mila: |f(x)|<1
q=f(x)
S= a
1/(1−q) suma wyrazów c. geom.
Dokończ
4 lut 22:01
Martyna : | | 1−q2 | |
ja znam wzór na sumę wyrazów c. geometrycznego to S=a1 |
| dlatego wychodzi mi x/2 + |
| | 1−q | |
| | 1−yn | |
1 = |
| i tu mam problem bo przeszkadza mi to n w potędze. |
| | 1−y | |
4 lut 22:17
Martyna : oj, we wzorze zamiast 2 miało być n
4 lut 22:18
Mila: Martyno! Zastosowałaś wzór na sumę n wyrazów a w zadaniu jest nieskończony ciąg .
4 lut 22:35
johny hater: q=|f(x)|
|f(x)|<1 => S=1/(1−q)=1/(1−f(x))
6 sty 15:04