;O
rock: Liczbe 3,2 przyblizono z niedomiarem.Wiedzac ze blad wzgledny trgo przyblizenia jest rowny
116oblicz blad bezwzgledny.
4 lut 21:33
rock: podsunie ktos pomysl ?
4 lut 22:01
Basiek : Przecież to są
same wzory...
poszukaj, podstaw... tadam!
4 lut 22:03
rock: zapomnialas ze tu jest niewiadoma
4 lut 22:04
Basiek : bezwzględny:
Δx= x−x
0
gdzie x=3,2 , szukamy: x
0
względny:
| x−x0 | | 1 | | 3,2−x0 | | 1 | |
| = |
| => |
| = |
| |
| x0 | | 16 | | x0 | | 16 | |
W życiu robiłam z tego działu może 3 zad. , ale chyba nie widzę nic trudnego O.o
4 lut 22:08
rock: swietnire tez tak to rozpisalem wczesniej tyle ze nie wychodzi mi poprawny wynik..
4 lut 22:10
Basiek : Ech... no i cóż ja mam na to poradzić?....
51,2−16x0=x0
51,2=17x0
x0=3,011764706
Δx=3,2−3,011764706
Δx=0,188235294
....
4 lut 22:13
rock: x=3
zatem blad bezwgledny: 3.2−3=0.2
4 lut 22:14
.,.,: x0 to 3.2, a góra to blad bezwzgledny.
wynik jednapiata
4 lut 22:16
rock: sam jakos ogarnalem ale dzieki basq
4 lut 22:16
Basiek : Ych, trzeba było ogarnąć, zanim Ci to policzyłam

Ale cóż...
Proszę !
4 lut 22:18
rock: Powodzenia na rozszerzeniu pewnie zdasz na 100 procent
4 lut 22:29
rock: jak z takimi zadaniami nie masz problemu to na bank dasz rade ;]
4 lut 22:29
krystek: @Basiek powiało optymizmem ?!
4 lut 22:35
rock: @krystek nie Basiek umie rozpoznawac sarkazm
4 lut 22:36
Basiek : Ej, ej!
Co prawda, jeśli to był sarkazm , to raczej z sortu tych... słabiuchnych, kolego.
Co do matury rozszerzonej, to fakt, zamierzam ją ładnie napisać. Możesz trzymać kciuki za 100%
4 lut 22:41