sprawdz nie wykonując dzielenia czy wielomian W(x) jest podzielny przez podany d
weronii: 1.sprawdz nie wykonując dzielenia czy wielomian W(x) jest podzielny przez podany dwumian jesli:
a)W(x)=6x4+5x3−38x2+5x+6; x+3
b)W(x)=10x5−6x3+136; x−2
c)W(x)=x4−x3−2x2+4x+4; x+1
d)W(x)=x6+2x5−3x2−6x; x+2
nie wiem o co w tym chodzi i drugie zadanie tez:
2.wyznacz wszystkie pierwiastki wielomianu W(x),wiedząc,że wielomian ten jest podzielny przez
podany obok dwumian,jeśli:
a)W(x)=3x3+20x2+11x−6; x+1
b)W(x)=2x3−10x2+10x−8; x−4
c)W(x)=2x3−3x2−20x+21; x+3
d)W(x)=8x3−6x2−18x−4; x−2
4 lut 21:28
Kejt: po prostu za 'x' w pierwszym podstawiasz −3 do W(x) i sprawdzasz czy wyjdzie Ci zero, jeśli
tak to jest podzielny.
4 lut 21:30
weronii: i w tych kolejnych 2,−1,2

i w 2zadaniu tez o to chodzi
4 lut 21:32
Kejt: w d) −2
2) inaczej..
4 lut 21:33
weronii: a w tym 2 jak
4 lut 21:34