nierówność
suita: Prosze o sprawdzenie
Rozwiąż nierówność:
2x+2 ≥ x+3 x∊ N+
(x+2)(x+3) ≥ 2
x
2 +5x +4 ≥ 0
Δ= 9
x1= −1
x2= −4
x∊ (−
∞, −4) ∪(−1;
∞)
czy mogłam tak pomnożyć "na krzyż"

?
4 lut 21:17
Kejt: po pierwsze nie możesz sobie założyć, że x∊N
lepiej jak pomnożysz całe wyrażenie przez (x+2)2 wtedy na pewno mnożysz przez liczbę dodatnią.
poza tym masz błąd w drugiej linijce.
4 lut 21:19
suita: Ale ja mam tak podane w treści zadania, że x∊ N+ czy w tym momencie dalej nie mogę pomnożyć na
krzyż?
4 lut 21:20
pigor: mogłeś, ale masz zły zwrot nierówności , czyli powinno być
(x+2)(x+3) ≤ 2 ⇔ x
2+5x+4 ≤ 0 ⇔ (x−1)(x−4) ≤ 0 i x∊N
+ ⇒ x∊{1,2,3,4} . ...
4 lut 21:27
suita: nie rozumiem dlaczego zły jest ten zwrot? Zawsze jak mnożę "na krzyż" muszę go odwrócić?
4 lut 21:42
Kejt: aa..chyba, że masz tak w zadaniu podane..myślałam, że sobie tak założyłaś
zauważ, że przy przejściu z pierwszej do drugiej linijki masz 2 większą od wyrażenia a w
następnej już mniejszą..
4 lut 21:46
suita: aaa, dobrze, teraz widzę. Wielkie dzięki.
4 lut 21:51
suita: tylko tam chyba pigor się pomylił, bo pierwiastki są równe −1 i −4 więc (x+4)(x+1) ≤ 0
więc skoro tak to x ∊ <−4, −1> i do N+ to rozwiązaniem będzie zbiór pusty?
4 lut 21:55
pigor: ty lepiej
nie mnóż na "krzyż" ...

tylko normalnie tak po "bożemu", albo lepiej − jak
Bóg przykazał − to nie będziesz miał problemu , bo dla mnie krzyż kojarzy sie raczej z
nieszczęściem np. te przy drogach , w sejmie , na Krakowskim Przedmieściu te ... Babcie itp.
itd. to samo nieszczęście, wstyd itd. no i twoje mnożenie też okazuje się ...:( niefortunne
...
4 lut 22:01
Basiek : pigor
4 lut 22:02
pigor: tak masz tu rację
x∊ ∅ w zbiorze N
+ , fajnie, że myślisz, a nie przepisujesz bezm
... przepraszam
4 lut 22:04
pigor: o kurcze no widzisz i już ... nie wiem , może i ja za ten mój ...

pogląd na "krzyż", zostałem
...

ukarany i stąd ten mój szkolny błąd
4 lut 22:07
pigor: chyba tak, bo Pan się zdenerwował, bo czyż ON nie jest MATEMATYKIEM największym , któż inny
mógłby wymyśleć coś lepszego , piękniejszego itp, itd niż ten świat , który jest sam w sobie
,,, MATEMATYKĄ ... amen
4 lut 22:12
suita: ach Ci wybuchowi matematycy...

nic się nie stało, zbiór pusty rozwiązaniem, AMEN.
4 lut 22:16