pochodne
ciocia: Jeżeli chcemy policzyć pochodną w punkcie to robimy to tylko z definicji ?
4 lut 21:08
ciocia: i jeszcze przy okazji dlaczego w definicji jest ten lim Δx−>0 co to znaczy ?
4 lut 21:14
Rivek: że odległość punktu w którym liczymy pochodną i "x" dąży do zera.
Nie musimy robić tego z definicji, np jak mamy
f(x)=x2 więc f'(x)=2x
no to dla np dla punktu x=3 wystarczy podstawić. f'(3)=6
4 lut 21:16
ciocia: kurcze nie wiem czy to pojmuje odległość punktu w którym liczymy pochodną dąży do 0. Jak to
może wyglądać

?
4 lut 21:29
ciocia: aha licząc granicę np dla x dążącego do 2 sprawdzamy do czego dąży całe wyrażenie ?
4 lut 22:04