matematyka w chemi fizyce
aaaa: Dwa miasteczka są odległe od siebie o 12km. Dwóch chłopców wyrusza z nich jednocześnie rowerami
na przeciw siebie. oblicz po jakim czasie i w jakim punkcie sie spotkają jeżeli pierwszy
jedzie 20 km/h a drugi 28km/h.
4 lut 20:36
pigor: ... np. niech pierwszy wyrusza z miasta A i
s,t=? odległość od miasta A i czas w
chwili spotkania , to
| | s | | 12−s | |
t = |
| = |
| ⇒ 7s=60−5s ⇔ 12s = 60 ⇔ s = 5 [km] , zatem |
| | 20 | | 28 | |
| | 5 | | 1 | |
t = |
| = |
| [h] = 15 [min] od chwili wyruszenia . ... |
| | 20 | | 4 | |
4 lut 20:59
aaaa: dzeki
5 lut 10:22
aaaa: Bluzka kosztowała 185zł, potem jej cena została podwyższona o 10%,a po miesiacu obniżona o 14%.
Dla klijentow posiadających karte premium plus przewidziano dodatkową obniżke cen wszystkich
towarów o 5%. Oblicz cene bluzki dla klijentów posiadających i nie posiadajacych karty premium
plus
5 lut 10:27