wzór skróconego mnozenia
Kasiunia: Powiedzcie czy dobrze wynik mi wyszedł
(3x+2)3=3x3+2*3x*2−24=81x+12x−4
4 lut 19:55
Aga1: Źle.
4 lut 19:55
Kasiunia: A jak to zrobić .albo co mam źle
4 lut 20:03
4 lut 20:04
Beti: zastosuj wzór: (a+b)3 = a3 + 3a2b + 3ab2 + b3
u Ciebie: a = 3x, b = 2
4 lut 20:06
Kasiunia: zrobilam to

bez kitu nie umiem
4 lut 20:07
Beti: = (3x)
3 + 3*(3x)
2*2 + 3*3x*2
2 + 2
3 = 27x
3 + 54x
2 + 36x + 8
koniec
4 lut 20:14
Kasiunia: dzieki ,dla mnie to czarna magia

:(
4 lut 20:15
Beti: po prostu musisz wkuć wzory
4 lut 20:17
Kasiunia: ale ja te wzory jutro mogę mieć przed soba

. I tak nie dam rady

:(
4 lut 20:23
Kasiunia: a skąd te 36

?
4 lut 20:34
Kasiunia: kto mi powie czemu mu wyszło 36
4 lut 22:42
krystek: Może ten zapis pomoże: (Δ+Ω)3=Δ3+3*Δ2*Ω+3*Δ*Ω2+Ω3
I teraz za Δ wstaw 3x a za Ω wstaw 2
4 lut 23:02
Kasiunia: teraz już rozumiem

dzięki
4 lut 23:06