..
metiu: Prosze sprawdzcie czy dobrze wyszedl mi wynik:
√3cos2x+9cosx+4
√3=0
rozwiązania:
4 lut 19:41
metiu: Eta, Święty prosze sprawdzcie
4 lut 20:07
Mila: liczę.
4 lut 21:44
metiu: raczej jest blad i powinno wyjsc
4 lut 21:48
Mila: wynik pośredni : t
1 =−
√3 nie odpowiada
4 lut 21:50
metiu: no tak wyszlo

tylko jeszcze nie jestem pewien wynikow koncowych
4 lut 21:52
Mila: Dobrze, ale ja podaję wyniki zawsze w przedziale <0,2π> i byłoby to drugie 7/6 π, ale Twoje też
jest dobre.
Funkcja cos x jest parzysta i dlatego często podawane są wyniki Twoim sposobem.
4 lut 21:56
szeryf:
cos2x = 2cos
2x − 1
√3(2cos
2x − 1) + 9cosx + 4
√3 = 0 /:
√3
2cos
2x − 1 + 3
√3cosx + 4 = 0 i cosx∊<−1, 1>
2cos
2x + 3
√3cosx + 3 = 0, Δ = 3,
√Δ =
√3
| | −3√3 − √3 | |
cosx = |
| = −√3 sprzeczność |
| | 4 | |
| | −3√3 + √3 | | −√3 | |
lub cosx = |
| = |
| |
| | 4 | | 2 | |
| | π | | π | | 5π | |
cosx = −cos |
| = cos(π − |
| ) = cos |
| |
| | 6 | | 6 | | 6 | |
| | 5π | | 5π | |
x = |
| + 2kπ lub x = − |
| + 2kπ |
| | 6 | | 6 | |
4 lut 22:30
szeryf:
| | π | | 7π | |
Można też cosx = cos(π + |
| ) = cos |
| |
| | 6 | | 6 | |
| | 7π | | 7π | |
x = |
| + 2kπ lub x = − |
| + 2kπ |
| | 6 | | 6 | |
4 lut 22:32
metiu: dzieki
4 lut 22:43