wyznacz wklęsłość, wypukułość i punkty przegięcia
adam: wie ktoś jak to zrobić
y=x−2arctgx
4 lut 19:29
Artur z miasta Neptuna:
oblicz 2 pochodną i przyrównaj ją do zera ... zrób szkic wykresu 2 pochodnej i na tej podstawie
odczytaj kiedy funkcja f(x) jest wklęsła, kiedy wypukła, a gdzie ma punkty przegięcia.
4 lut 20:14
łoki: | | 1 | |
pierwsza wyszła mi 1− |
| |
| | x2 | |
a druga 0
5 lut 22:58
łoki: wie ktoś co z tym dalej?
6 lut 10:48
6 lut 11:30
łoki: czyli że przyrównuje drugą pochodną do 0
i wychdzi mi że
(1+x
2)
2≠0 i
4x=0 czyli x=−4
6 lut 13:51
jo: 4x=0 czyli x=0
6 lut 14:06
łoki: a dobra... czaje dzięki,
a z tego pierwszego warunku też coś ma wyjść?
6 lut 14:12
łoki: jeszcze się zastanawiam jakie są przedziały wklęsłości i wypukłości...
6 lut 14:26
łoki: f(−1)=1
f(1)−1
zmienia znak czyli że istnieje punkt przegięcia
6 lut 14:46
łoki: pomoże ktoś
6 lut 16:46
łoki: ponawiam proźbe
6 lut 17:47
łoki: ktoś wie jakie te przedziały
6 lut 19:38