wyznaczyc asymptoty
daniel: pooomocy nie mam pojęcia nawet jak zacząć
4 lut 19:23
Artur z miasta Neptuna:
lim
x→−2−, lim
x→−2+
i już masz sprawdzenie, czy jest asymptota pionowa
lim
x→−∞, lim
x→+∞
jeżeli obie to +/−
∞ to nie ma poziomych
jeżeli obie to liczby to są poziome
jeżeli chociaż jedna to +/−
∞ to liczysz ukośne (a tam gdzie wyszła liczba jest pozioma)
b = lim
x−>+/−∞ f(x) − b
jeżeli a lub b wychodzi +/−
∞ to brak ukośnej dla tej nieskończoności (− lub +)
UWAGA

pozioma = szczególny przypadek ukośnej.
4 lut 20:21
Artur z miasta Neptuna:
b = limx−>+/−∞ f(x) − ax
4 lut 20:22
daniel: dziedziną jest
x+2≠0
x≠−2
d(−∞;−2)i(−2;+)
tak?
6 lut 14:00
Kamil: tak
6 lut 14:01
daniel: do pierwszego limesa wstawiam dwójke za x czyli
6 lut 14:09
Artur z miasta Neptuna:
hęęę

ale co Ty teraz chcesz wyliczyć ?
6 lut 14:11
daniel: asymptote pionową...
6 lut 14:13
daniel: czyli że co mam zrobić teraz
6 lut 14:28
Artur z miasta Neptuna:
a w jakim punkcie asymptotę liczysz ? −−− w punkcie 'nieciągłości' −−− czyli

w '2' czy '−2'
?
6 lut 14:29
daniel: ... −2 mam podstawić?
6 lut 14:33
6 lut 15:04
daniel: pomoże ktoś dalej
6 lut 16:49
Grześ: No ale gościu.. licz prawo i lewo stronnie, żeby określić jaka to asymptota ; )
6 lut 16:51
Grześ: dla x→ −2− i x → −2+
6 lut 16:52
daniel: tak to licze podstawiam −2 ...i dalej
6 lut 16:54
Grześ: ale nie widzisz różnice dla −2+ i −2−? Przeciez to podstawy w liczeniu granic...
6 lut 16:57
daniel: to co liczyłem to jest 2− ...nie wiem czy dobrze
2+ to prawdopodobnie −∞
6 lut 17:01
Grześ: Prawdopodobnie? Bądź pewny takich podstaw... Parę minut zastanowienia

Bez tych prostych rachunków nie ruszysz.. skoro masz analizę już asymptot..
6 lut 17:02
daniel: | | 1 | |
jestem pewien że |
| dąży do nieskończoności |
| | 0+ | |
zastanawia mnie tylko to e
2
6 lut 17:05
daniel: i co ty na to
6 lut 17:15
daniel: halo...
6 lut 17:45