dziedzina
Robi: co jest dziedziną 25−16x2 ?
4 lut 19:12
Sokoov: liczby rzeczywiste
4 lut 19:14
Robi: a to nie bedzie tak?
25−16x2 = (5−4x)(5+4x)
x1 = 54
x2= − 54
D= (−54 ; 54 ) ?
4 lut 19:34
BLAZEJ_505: ale każdą liczbę możesz podnieść do potęgi 2
4 lut 19:38
Basiek : Dziedziną wyrażenie jest taki zbiór, dla którego wyrażenie ma sens logiczny. Cokolwiek byś nie
podstawić x, coś tam wyliczysz, coś wyjdzie, nie będziesz mieć żadnych "Error" na kalkulatorze
4 lut 19:46
BLAZEJ_505: Error na kalkulatorze, jak ja to znam
4 lut 19:48
Basiek : Ja też.
Error−Error−Error− no co jest? ... Potrafię tysiąc razy kliknąć coś źle pod rząd
4 lut 19:49
BLAZEJ_505: a do tego jeszcze Math razem Error Math
4 lut 19:51
Basiek : 
A wiesz może, czy da się kalkulator prosty doprowadzić do stanu "Error"?

(poza rzuceniem
o ścianę)
4 lut 19:54
Robi: Zrozumiałem ,dzieki za wytłumaczenie

a czy dobrze robie taka dziedzinę ?:
log
x(25−16x
2) wiem ,ze sa 3 warunki do spełnienia :
podstawa log : x>0 x≠1 −−>, więc D=R
+ / {1}
liczba log. : 25−16x
2 > 0 −−> ,więc (5−4x)(5+4x)> 0 => x
1=
54 u x
2= −
54
= > D=(−
54 ;
54 )
i teraz nie wiem za bardzo co dalej zrobić bo mam 2 dziedziny . Proszę o pomoc ; ]
4 lut 19:54
BLAZEJ_505: nie wiem− niestety, ale wiem że na kalkulatorach od Canona można grać w tetrisa
4 lut 19:55
Robi: tzn. wyznaczam dziedzine nie robie sory
4 lut 19:55
Aga1: Nie ma dwóch dziedzin, tylko jedna, wyznaczasz część wspólną tych trzech warunków i masz
dziedzinę.
4 lut 19:57
Basiek : No, więc.... szukasz części wspólnej

Zaznaczasz sobie na ośce te dwa przedziały i szukasz

Spróbuj, co? Jak nie wyjdzie, to zobaczymy

@Błażej− a ja mam Casio i nie mam żadnych gier

Ale nie narzekam, nie wolno.
4 lut 19:58
BLAZEJ_505: to ja się pochwalę że mam sprzęt do liczenia firmy Vektor
4 lut 20:01
Robi: wyszło mi : D= ( 0 ; 54 ) / 1 tak ?
4 lut 20:02
Beata: Ostateczna dziedzina to D=(0;1)u(1;5/4)
4 lut 20:02
Basiek : Oczywiście, jest okej

Zapis Beaty też jest dobry

Tylko odrobinkę inny.
@Błażej− te z Vektora też fajne są.

Widziałam. Ja mam jeszcze prosty z Citizena, ale ma taką
czułość przycisków, że .... czasem mam ochotę ...
4 lut 20:05
BLAZEJ_505: ja tylko i wyłącznie używam kalkulatora półnaukowego
4 lut 20:07
Basiek : Ja dopiero w 3 klasie kupiłam drugi− bo z takim na maturę mnie nie wpuszczą

− a szkoda.
4 lut 20:10
BLAZEJ_505: właśnie szkoda, ja już nad tym rozpaczam
4 lut 20:12
Robi: jeszcze dla przećwiczenia wyznaczyłem dziedzinę z log
3x(1−9x
2) , bo mam w poniedziałek m.in
z tego koło

Wyszło mi D = ( 0 ; ∞ ) /
13 . Sprawdźccie jak możecie
4 lut 20:13
Basiek : | | 1 | |
Moim zdaniem D=(0, |
| ) Aczkolwiek jak zawsze mogę się mylić. |
| | 3 | |
Na pewno uwzględniałeś 1−9x
2>0 ?
4 lut 20:15
Robi: Moja pomyłka, dzieki za poprawienie
4 lut 20:21
Basiek : Nie ma problemu. Powiedz mi... jeśli możesz oczywiście. Masz z tego koło?

Co studiujesz?
4 lut 20:23
Robi: miedzy innymi z tego mam koło + jakies granice / pochodne / zmiennosc funkcji / równania .
Studiuje Ochrone Środowiska na UWM ; p Mam spore zaległości z matmy i musze to prrzerobić
wszystko do poniedziałku, ale myśle że z pomocą z forum se poradze : )
4 lut 20:26
Basiek : DZIEDZINA + GRANICE to jeszcze najprostsze jest... potem dopiero się schody zaczynają.
Powodzenia w każdym razie
4 lut 20:30
Robi: Wiem ; / na szczęście jeszcze tylko pół roku i koniec matmy .
Jeszcze jedną dziedzine wyznaczyłem log
x4(1−16x
2)
wyszło mi D=(−
14 ;
14) , sprawdź jak możesz
4 lut 20:35
Basiek : Co to za 4 przed nawiasem? Bo może mieć znaczenie, a hm... nie wiem, co ona tam robi?
4 lut 20:37
Robi: ta 4 to potega x
4 lut 20:37
Basiek : więc
x
4>0 i x
4≠1 => x≠0 i x≠1 i x≠−1
| | 1 | | 1 | |
1−16x2>0 tu na oko widać x∊(− |
| , |
| ) |
| | 4 | | 4 | |
| | 1 | | 1 | |
więc D=∊(− |
| ,0)u(0, |
| ) |
| | 4 | | 4 | |
4 lut 20:41
Basiek : Aczkolwiek, wiesz, monopolu na rację nie posiadam

Może być źle. Ale prześledź− wydaje się
logiczne.
4 lut 20:44
Robi: a czy taki zapis jest błędny : D = ∊ (−14;14) ? czy to jest to samo co Tobie wyszło ?
4 lut 20:46
Basiek : Nie, bo z mojego zapisu "odjęłam" jeszcze 0.
| | 1 | | 1 | |
Twój byłby ok, gdybyś dodał/dodała jeszcze D =(− |
| ; |
| )\ {0} |
| | 4 | | 4 | |
I hm... ja sama nie wiem, jak to kliknęłam powyżej, ale to się zapisuje
D= lub x∊ , a ja tam walnęłam D=∊ co jest oczywiście be, źle.
4 lut 20:49
Robi: nie wiem tylko czemu 0 nie należy do tej dziedziny
4 lut 20:54
Basiek : Popatrz...
x4>0 tak? Wiesz skąd?
4 lut 20:57
Robi: aa już wiem

podstawa logarytmu musi byc >0 i ≠1
4 lut 20:59
Robi: zawsze zapominam o tym 0
4 lut 20:59
Robi: Dzięki wielkie za pomoc ; ]
Pozdrawiam !
4 lut 21:00
Basiek : 
Nie ma za co.
Pa

Powodzenia
4 lut 21:01