Trudna macierz-układ równań
Robson: z układu równań stworzyłem macierz na której poległem na egzaminie. Do najprostszych nie
należy:
[3 1 −3 1] [0]
[2 3 0 −4] [0]
[1 5 −3 0] [7]
[2 0 2 1] [2]
i mam jeszcze drugą grupę ale na razie byłoby dobrze gdyby ktoś mi wytłumaczył jak ją
rozszyfrować bo od godziny siedzę i mi nie wychodzi.
4 lut 18:47
Beata: Cała zabawa z tą macierzą polega na wyzerowaniu jak największej liczby współczynników w
macierzy
[trzeba stworzyć tzw macierz trójkątną]
wprowadzę pewne skróty żeby było łatwiej tłumaczyć
w1 − ozn. wiersz 1 w macierzy, w2 − ozn. wiersz 2 w macierzy itp
k1, − 1 kolumna macierzy, k2 − 2 kolumna macierzy, itp.
3 1 −3 1 | 0
2 3 0 −4 | 0
1 5 −3 0 | 7
2 0 2 1 | 2
k3−k1 [wynik w k3]
3 1 0 1 | 0
2 3 2 −4 | 0
1 5 4 0 | 7
2 0 0 1 | 2
k1−2*k4 [wynik w k4]
3 1 0 1 | 0
2 3 2 10| 0
1 5 4 1 | 7
2 0 0 0 | 2
k2−k4 [wynik w k4]
3 1 0 0 | 0
2 3 2 −7| 0
1 5 4 4 | 7
2 0 0 0 | 2
k3−k4 [wynik w k4]
3 1 0 0 | 0
2 3 2 9| 0
1 5 4 0 | 7
2 0 0 0 | 2
z ostatniego wiersza wynika, że 2x=2 zatem x=1
z pierwszego równania mamy:
3*1+y=0 zatem y=−3
z trzeciego trzymamy:
x+5y+4z=7
1+5*(−3)+4z=7
4z=21
z=5,25
równanie drugie daje:
2x+3y+2z+9w=0
2−9+10,5+9w=0
9w=3,5 |:9
w=7/2*1/9=7/18
4 lut 19:45