Graniastosłup prawidłowy sześciokątny
Dagmara : Graniastosłup prawidłowy sześciokątny ma wysokość 8 cm, a krawędź podstawy ma 3 cm. Oblicz
długości przekątnych graniastosłupa
4 lut 18:28
Beata: Jeżeli najdłuższą przekątną bryły oznaczysz p. to jest ona przeciwprostokątna w trójkącie
prostokątnym o przyprostokątnych 8 cm i 2*3 cm=6 cm, zatem p2=82+62
p2=64+36
p2=100
p=10
druga przekątna graniastosłupa np.d, której rzut na płaszczyznę pokrywa się z wysokościami
dwóch sąsiednich trójkątów równoboczych jest przeciwprostokątną w trójkącie o
przyprostokątnych h=8 cm i 2*h1=2*3√3/2=3√3, gdzie h1 jest wysokością trójkąta
równobocznego o boku 3 cm.
d2=82+(3√3)2
d2=64+27
d2=91
d=√91
Dobrze byłoby zrobić do tego rysunek i zaznaczyć odcinki p i d tam gdzie trzeba.
Co do samych przekątnych graniastosłupa to wyszło że mogą mieć długości 10cm lub √91 cm
4 lut 19:58
Aga1:
4 lut 20:11