graniastosłup
Dagmara : Podstawą graniastosłupa prostego jest romb, którego bok ma długość 5{3} cm Wiedząc, że
graniastosłup ma wysokość 8 cm, a dłuższa przekątna graniastosłupa ma 17 cm, oblicz :
a) miarę kąta ostrego rombu
b) długość krótszej przekątnej tego graniastosłupa.
4 lut 18:21
Święty: a) Z twierdzenia Pitagorasa liczymy dłuższa przekatną rombu.
Wychodzi d=15
Następnie znając długość boku a=5
√3 korzystamy z kosinusa trójkąta prostokątnego który
powstaje z przekątnych.
α=30
0
Zatem kąt ostry rombu ma miarę 2α=60
0
4 lut 18:47
Święty: b) x−połowa krótszej przekątnej rombu
Krótsza przekątna wynosi 5
√3
Z twierdzenia Pitagorasa
(5
√3)
2+8
2=D
2
D=
√139
Rysunki spróbuj narysować sama, bo bez nich naprawdę cięzko.
4 lut 18:53