trygonometria
metiu: Prosze o sprawdzenie:
a)cos
2x−sinx−1=0
1−sin
2x−sinx−1=0
sinx(sinx−1)=0
sinx=0 lub sinx=1
Rozwiązanie:
x=kπ
b)
√2sinx−2cos
2x=0
√2sinx−2(1−sin
2x)=0
2sin
2x+
√2sinx−2=0
Δ=18
√Δ=3
√2
| | √2 | |
sin1= |
| sin2=√2⇒sprzeczne |
| | 2 | |
Rozwiązanie:
4 lut 18:13
krystek: ok Tylko ładnie zapisz x1=... x2=...
4 lut 18:19
Święty: a) 1−sin
2x−sinx−1=0
sin
2x+sinx=0
sinx(sinx+1)=0

b) OK
4 lut 18:20
krystek: Ok Święty dzięki za czujność. Przepraszam metiu.
4 lut 18:24
metiu: to w a) wyjdzie inne rozwiazanie zamiast
| | π | | π | |
x= |
| +2kπ bedzie x=− |
| +2kπ |
| | 2 | | 2 | |
4 lut 18:24
metiu: dzieki...i tak juz dzis obaj odwaliliscie kawal dobrej roboty
4 lut 18:25
krystek: Powodzenia! Ty ,mam nadzieję ,że zrozumiałeś!
4 lut 18:28
Święty: W a) będzie
x
1=kπ
Oczywiście k∊C
4 lut 18:29
metiu: no tak

dziekuje bardzo
4 lut 18:33