Analiza + Geometria.
Simply:
1. Zbadać zbieżność szeregu.
∞
n=1
2. Sprawdź czy punkty A(1, 1, 1), B(3, 2, 1), C(1, 1, 4) leżą na jednej prostej.
3. Sprawdź czy istnieją asymptoty.
4. Oblicz ekstrema.
5. Oblicz granicę.
x→−
∞
4 lut 18:02
Wojteq66: 1. z porównawczego, najpierw granica tg pi/3
n −> 0
pózniej cała reszta
3. Wyznacz dziedzine, zapisz w przedzialach i oblicz granice lewo i prawostronną w punkcie nie
nalezacym do dziedziny. jesli taki wyjda nieskonczonosci to istnieje asymptota pionowa w tym
punkcie x= punkt nieciaglosci funkcji.
nastepnie oblicz sobie poziome, masz na to wzorki.
4. dziedzina, warunek konieczny istnienia extremum − p. pochodna, zapisujesz jej dziedzine
sprawdzasz z dziedziną pierwotnej funkcji , w punktach podejrzanych o istnieje extremow
| | 1 | |
5. Symbol nieoznaczony 1∞ chyba trzeba dać : lim (cos |
| )x = exlncos1x, powinno |
| | x | |
wyjsc 1, ale nie mam pewnosci
Mogą być błedy, pozdro
4 lut 20:19
Simply: W 5 zadaniu też mi wyszło 1, a końcowy wynik e
1
| | 1 | |
Na 1 zadanie nie mam pomysłu kompletnie  A co mam zrobić z sin |
| ? |
| | n | |
w 3 może to będzie śmieszne, ale mam problem z wyznaczeniem dziedziny

Ja bym dał R, ale
pewnie są jakieś punktu, które nie wchodzą do dziedziny...
4 lut 21:14
Wojteq66: 3. No zastanów sie, mianownik rózny od 0.
| | 1 | |
2x2+x≠0 => x≠0 lub x≠− |
| |
| | 2 | |
5 lut 00:21
Aga1: Zad.3.
2x
2+x≠0
x(2x+1)≠0
5 lut 10:16
Aga1: | | 3x*x | |
limx→0− |
| =0 w 0 nie ma asymptoty pionowej. |
| | x(2x+1) | |
5 lut 10:19
Simply: | | 1 | |
A czy ja mam liczyć granicę też w punkcie − |
| ? |
| | 2 | |
Tak się zastanawiam, że oblałem.... i dlatego umieszczam tutaj te zadania

Ktoś ma pomysł na szereg lub ekstrema?
7 lut 20:57