prostopadłościan
Konstancja : w prostopadłościanie o podstawie kwadratowej stosunek pola podstawy do pola ściany bocznej
wynosi 1:2. Przekątna prostopadłościanu ma długość 3{6} cm. Oblicz sumę długości wszystkich
krawędzi tego prostopadłościanu.
4 lut 17:40
dero2005:

D = 3
√6
liczymy przekątną podstawy d
d = a
√2
liczymy wysokość h
h =
√D2 − d2 =
√D2 − (a√2)2 =
√(3√6)2 − 2a2 =
√54 − 2a2
porównujemy
2a =
√54 − 2a2 |
2
4a
2 = 54 − 2a
2
6a
2 = 54
a
2 = 9
a = 3
h = 2a = 2*3 = 6
O = 8a + 4h = −−−−−−− dokończ
4 lut 19:06