.
Kasia: jedno zadanko
1. Z cyfr 1,2,3...,7 tworzymy liczby czterocyfrowe, przy czym cyfry moga sie powtarzac. Jakie
jest prawdopodobienstwo otrzymania liczby, w ktorej cyfra 2 wystapi tylko jeden raz lub dwa
razy, a pozostale cyfry tej liczby beda rozne miedzy soba?
Bardzo proszę o pomoc i wyjaśnienie


Z góry dziękuję : ) : )
4 lut 17:34
Artur z miasta Neptuna:
A −−− wylosujesz na miejscu jedności cyfrę 2 a na pozostałych inne (różniące się)
B −−− wylosujesz na miejscu jedności cyfrę 2, na dziesiątek liczbę 2 a na pozostałych inne
(różniące się)
|Ω| = 7
4
4 lut 17:43
Artur z miasta Neptuna:
sorki:
|A| = 1 * 6*5*4
|B| = 1*1*6*5
P(C) −−− tak jak wygląda
4 lut 17:47
Kasia: | | | |
wszystko jasne tylko dlaczego trzeba pomnozyc IAI * 4 i B przez | , a nie wystarczy po |
| | |
prostu dodac A + B
4 lut 20:18
Kasia: hm
4 lut 20:26
Artur z miasta Neptuna:
A −−−− masz cyfry np. 7952 i 7592, ale nie ma 7925, 7295 i 2975 itd.
w A cyfra '2' jet umiejscowiona TYLKO I WYŁĄCZNIE na ostatnim miejscu ... a przecież może być
na dowolnym − dlatego *4
B −−− podobnie jak w A ... masz np. 7922 i 9722, ale nie masz już 7292, 7229, 2729 itd.
i teraz pytanie ... na ile sposobów możesz rozmieścić dwie (identyczne) cyfry "2" mając 4
| | | | | |
pozycje do wyboru? na | sposobów i dlatego jest * | |
| | | |
4 lut 20:26
Kasia: aaaaaaaaa

czyli to wszystko się odnosi do tej dwójeczki

rozumiem

Arturze, a czy pomoglbys mi jeszcze z ostatnim jak na razie zadankiem z prawdpodobienstwa, z
tych glupich drzewek

jedno zadanie zrobilam za pomoca wzorow Newtona, ale niestety musze tez
zrobic tym glupim drzewkiem.. a to zadanie jest bardzo rozbudowane i za nic tego sama nie
zrobie
4 lut 20:30
Kasia: ?
4 lut 20:37