Znajdź równania parametryczne prostej k która jest przecięciem pi1 i pi2
t: Proszę o pomoc

Znajdź równania parametryczne prostej
K która jest przecięciem pi1 i pi2
gdzie
pi1: −2x+y+5z−9
pi2: −5x−5y−3z+8
wiem że muszę napisać wektory normalne płaszczyzn tzn
u= (−2,1,5)
v=(−5,−5,−3) wiadomo że są prostopadłe do k
ich iloczyn wektorowy to (22,−31,15)
i co dalej? jak wyznaczyć punkt
M ? mają to być współrzędne obu płaszczyzn tak? jak je
wyznaczyć?
4 lut 17:33
t: jakieś pomysły?
4 lut 17:35
t: wiem że to banalne ale nie wychodzi mi prawidłowo
4 lut 17:37
t: up
4 lut 17:44
Artur z miasta Neptuna:
no to masz iloczyn wektorowy wektorów normalnych płaszczyzn
ten iloczyn to wektor kierunkowy szukanej prostej K, więc
| | x−a | | y−b | | z−c | |
K: |
| = |
| = |
| |
| | 22 | | −31 | | 15 | |
pozostaje wyznaczyć a,b,c jako punkty należące do płaszczyzn π
1 i π
2
4 lut 17:51
t: hm nie bardzo rozumiem.
4 lut 18:01
t: czy dało by radę troszkę jaśniej ?
4 lut 18:04
AS:
Przyjmuję z = 1 , otrzymuję układ równań
−2*x + y = 4
−5*x − 5*y = −5 Rozwiązaniem: x = −1 , y = 2
Pierwszy punkt krawędzi: P1 [−1,2,1]
Przyjmuję z = 16 , otrzymuję ujkład równań
−2*x = y = −71
−5*x − 5*y = 40 , Rozwiązaniem: x = 21 , y = −29
Drugi punkt krawędzi:; P2 [21,−29,16]
Wektor kierunkowy: w = [22,−31,15]
Równanie parametryczne krawędzi
{x = −1 + 22*t , y = 2 − 31*t , z = 1 + 15*t} , t ∊ R
4 lut 18:25
AS: Dopisek
Chłopie kochany , jeśli już masz wektor kierunkowy to wybierz
dowolny punkt spełniający oba równania i masz wszystko co potrzebne
do napisania równania prostej.
4 lut 18:27
t: super, już wszystko rozumiem. Zaćmiło mnie trochę, dzięki wielkie!
4 lut 19:16