prostopadłościan
Nata : Wykaż, że długość przekątnej prostopadłościanu o krawędziach długości a, b, c jest równa pod
pierwiastkiem a2 + b2 +c2. Oblicz długość przekątnej prostopadłościanu i miarę kąta
nachylenia tej przekątnej do płaszczyznypodstawy w przypadku, gdy krawędzie podstawy mają dł;
a=3cm, b= 4cm, zaś krawędź boczna ma długość c= 5cm
4 lut 17:31
Beata: Jeżeli podstawa prostopadłościanu to prostokąt o krawędziach a i b, to przekątna tego
prostokąta to d=√a2+b2, Przekątna prostopadłościanu jest przeciwprostokątną trójkąta
prostokątnego przyprostokątnych d i c, zatem po raz kolejny z tw. Pitagorasa mamy:
d2+c2=p2
√a2+b22+c2=p2;
a2+b2+c2=p2
p=√a2+b2+c2
la a=3cm, b=4cm i c=5cm mamy p=√32+42+52=√9+16+25=√50=5*√2
4 lut 17:48
Konstancja : o rozumiem dzięki za pomoc a co z miarą kąta jak ją obliczyć ?
4 lut 17:59
Beata: Można np zdefiniować sinx=c/p=5/5√2=√2/2 a jedynym kątem ostrym dla którego sinx=√2/2
jest x=450
4 lut 19:08