matematykaszkolna.pl
. Kasia: proszę o pomoc Pięciu pasazerow wsiada do pustego tramwaju zlozonego z trzech wagonow, przy czym kazdy wybiera losowo wagon. Oblicz prawdopodobienstwo,ze przynajmniej jeden wagon zostanie pusty. wiem tylko,ze I Ω I= 35 i teraz mam pewien pomysl na I A I, ale nie wiem czy dobrze mysle wiec prosze o sprawdzenie I A I 35 − 2
4 lut 17:18
emek: Poniżej zamieszczam rozwiazanie:
4 lut 17:20
Artur z miasta Neptuna: opiszę jak to wygląda zakładam, że 1 wagon będzie pusty ... wtedy |C| = 25 skoro ma być dowolny pusty to: |A| = 3*|C| = 3*25 a jak wyliczyłaś tą |A| z przeciwnego wcale tak łatwo nie jest policzyć
4 lut 17:25
Kasia: a dlaczego mnozysz to C * 3 poprawka co do I A I wedlug mego rozumowania, bo mysalam tak: od wszystkich mozliwosci odjac 1 ( wtedy jedna osoba mialaby 2 mozliwosci, ale niestety to chyba za latwe by bylo, bo w koncu ta ostatnia osoba moglaby zajac rownie dobrze jeden wagon do ktorego moze nikt by nie wsiadl)
4 lut 17:31
Artur z miasta Neptuna: ojjj niee ... takie rozumowanie jest błędne ... w takim jak podałaś by musiało być 34(3−1) bo skoro ostatni ma tylko dwie opcje ... to musisz odjąć wszystkie przypadki rozmieszczeń pozostały, gdy ten piąty był rozpieszczony tej opcji, którą niwelujesz. To co podałem to też nie jest poprawne. Czemu przez 3? bo założyłem, że wagon 1 będzie pusty ... a to ma być dowolny pusty ... dlatego przez 3
4 lut 17:34
Kasia: rozumiem teraz emotka tak jakby wybieramy ten jeden wagon, znowu posłuze sie moim kochany wzorkiem

nawias
3
nawias
nawias
1
nawias

Newtona
, a to po prostu 3 emotka wszystko jasne, dzięki wielkie! przepraszam za pozna

odpowiedz, ale nie bylo mnie przy komputerze wczesniej.
4 lut 20:15