matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ciagi
Mike:
Boki trójkąta prostokatnego tworzą ciąg arytmetyczny o różnicy 4. Pole tego trójkąta wynosi?
4 lut 16:52
Artur z miasta Neptuna:
c = b+4 b = a+4 a = a a
2
+b
2
= c
2
→ stąd wyliczasz 'a' a następnie 'b'
ab
P =
2
4 lut 16:56