Przewiduję pokój :P
ICSP: Trivial odpisz jak jesteś

Chciałbym się czegoś nauczyć w końcu
4 lut 16:43
Trivial: <:
4 lut 16:58
Godzio:
4 lut 16:59
ICSP: Dobrze

O ile znowu
Godzio się nie podszywa to byłbyś wstanie nauczyć mnie rozwiązywać równania
zespolone?
4 lut 16:59
Trivial: Ale je rozwiązuje się przecież dokładnie tak samo jak normalne. No nie? <:
4 lut 17:00
ICSP: ale mi to kompletnie nie idzie

Nigdy nie mam pomysłu jak się za to zabrać

Chodzi mi o takie w których są sprężenia moduły itd.
4 lut 17:01
Trivial: Sypnij może jakimś przykładem.
4 lut 17:02
ICSP: z*|z| = 2ż
gdzie ź to sprężenie
4 lut 17:05
Trivial: Chyba najprościej podstawić z = x + iy i porównać części rzeczywiste i urojone.
4 lut 17:07
ICSP: ale co zrobić z modułem ?
przecież tam jest :
√x2 + y2
4 lut 17:11
Trivial: no i?
4 lut 17:11
Trivial:
(x+iy)*
√x2+y2 = 2(x−iy)
Rozdzielając:
| ⎧ | x√x2+y2 = 2x | |
| ⎩ | y√x2+y2 = −y |
|
4 lut 17:12
Trivial: −2y
4 lut 17:12
ICSP: no i :
(x+yi)
√x2+y2 = 2(x−yi)
no i co z tym pierwiastkiem. Bo chyba nie do kwadratu
4 lut 17:13
ICSP: aaa

Teraz widzę
4 lut 17:13
ICSP: x
√x2+y2 − 2x = 0
x(
√x2 + y2 − 2) = 0
x = 0 v
√x2 + y2 − 2 = 0
dla x = 0 otrzymujemy :
y * |y| = −2y
y * |y| + 2y = 0
y( |y| + 2) = 0
widać że tylko y = 0 spełnia to równanie.
teraz drugi przypadek :
√x2 + y2 − 2 = 0
√x2 + y2 = 2
y * 2 = −2y
2y = −2y
y = 0
wstawiając do pierwszego otrzymamy x = 0
chyba się całkowicie pogubiłem
4 lut 17:18
ICSP: chociaż y = 0 to x =
√2
czyli mamy liczbę z =
√2
4 lut 17:19
ICSP: x = 2 *
4 lut 17:19
Godzio:
Hola, moi drodzy, takie rzeczy z postaci wykładniczej
4 lut 17:20
ICSP: słucham
4 lut 17:22
Trivial:
Z drugiego równania wychodzi, że
y = 0 lub √x2+y2 = −2 ← nie zachodzi.
Czyli y musi być 0.
Wstawiamy do pierwszego
x*√x2+y2 = 2x
x|x| = 2x
x = 0 lub |x| = 2
Zatem równanie to spełniają punkty
(0,0), (−2,0) oraz (2,0)
Zatem z ∊ {−2,0,2}.
4 lut 17:23
IQ: Trivial ty jesteś mózgiem możesz powiedzieć ile czasu spędzasz na naukę ?
4 lut 17:25
Trivial: Podczas sesji całkiem sporo.
4 lut 17:26
Godzio: z*|z| = 2ż
z = reiφ
ź = re−iφ
|z| = r
r2eiφ = 2re−iφ
1o r = 0 Wiadomo
2o r > 0
r2 = 2r i φ = − φ + 2kπ
r(r − 2) = 0 i φ = kπ
r = 2 (r>0 więc r = 0 odrzucamy) i φ = 0, φ = π
Zatem mamy:
z1 = 2(cos0 + isin0) = 2
z2 = 2(cosπ + isinπ) = −2
z3 = 0
4 lut 17:26
ICSP: hmmm sprytne

Myślę że już rozumiem o co w tym chodzi
4 lut 17:28
IQ: @ICSP sory że tutaj
A masz czasami tak że zapominasz rzeczy których się jakiś czas temu uczyłeś? Pytam bo widzę
ludzie zarzucają zadania np z zespolonych, a ty to pewnie miałeś tylko na pierwszym roku, a
mimo to wiesz jak rozwiązać
4 lut 17:30
Godzio:
Hehe, miałeś tylko na pierwszym roku
4 lut 17:31
IQ: a nie ?

Trivial chyba na matmie nie jest
4 lut 17:32
ICSP: Godziu skąd znasz tą metodę

Podoba mi się

Możesz podać jakiś prosty przykład?
4 lut 17:32
Trivial: Powiedzmy, że jeśli coś zrozumiałem (dobrze) to raczej pamiętam. A że staram się zrozumieć, a
nie bezmyślnie kuć to zapamiętuję całkiem sporo.
4 lut 17:33
Trivial: ICSP, to metoda przejścia na współrzędne biegunowe. Gdybyś studiował co innego to też byś
już ją znał.
4 lut 17:34
Godzio:
Znam z wykładu

z
3 = (ź)
3
z = re
iφ
z
3 = r
3e
3iφ
r
3e
3iφ = r
3e
−3iφ
Pamiętamy zawsze o r = 0
2
o r > 0
r
3 = r
3 > 0 − r dowolne
3φ = −3φ + 2kπ
k = 0 ⇒ ...
k = 1 ⇒ ...
k = 2 ⇒ ...
k = 3 ⇒ ...
k = 4 ⇒ ...
k = 5 ⇒ ...
4 lut 17:35
ICSP: hmm a są jeszcze jakieś inne ciekawe metody które można poznać ?
4 lut 17:35
IQ: ja tą metodę też znałem ale zapomniałem pewnie właśnie dlatego że jej nie zrozumiałem a
nauczyłęm się schematu. Dobra robie wyjazd
4 lut 17:36
Godzio:
Narazi ciekawych nie znam więcej
4 lut 17:38
ICSP: hmm no dobrze

Jeszcze jedno pytanie :
Czy funkcje cyklometryczne są w liceum czy na studiach?
4 lut 17:40
Godzio: studiach
4 lut 17:41
ICSP: To jest sam początek analizy?
4 lut 17:42
Trivial: Funkcje cyklometryczne są w przedszkolu.
4 lut 17:43
ICSP: hmm
Trivial do interesującego przedszkola chodziłeś
4 lut 17:44
Trivial:
Dobra powiem inaczej.
Funkcje cyklometryczne wprowadzane są w ostatnich 15 minutach wykładu i uważa się, że od razu
wiemy co i jak.
4 lut 17:46
IQ: to teraz nie dziwie sie dlaczego tak wymiata my w przedszkolu nic nie robilismy
4 lut 17:46
IQ: To co ty studiujesz?
4 lut 17:46
ICSP: ale z analizy?
Co mogę mieć w drugim semestrze na algebrze ?
Czyżby to mogły być szeregi?
4 lut 17:47
Godzio:
O co do tego się zgodzę
Dział "ciągłośćfunkcji"
blablabla, funkcjami ciągłymi są także funkcje cyklometryczne jako odwrotne do
trygonometrycznych

I dziale "pochodne" wyprowadziliśmy sobie wzór na pochodną arcsinx jako
funkcję odwrotną do sinx, korzystając z tw. o pochodnej funkcji odwrotnej
4 lut 17:48
Trivial:
IQ: informatykę.
ICSP: nie wiem, przeczytaj sobie w sylabusie.
4 lut 17:48
ICSP: Spoko

Ja nawet nie wiem co to funkcja odwrotna xD
Tzn wiem, ale nie miałem z tego żadnych ćwiczeń ani nic
4 lut 17:49
Godzio: Bo to analiza
4 lut 17:50
Trivial: Już widzę
ICSP, który błaga o to, żeby mu wyjaśnić co to właściwie jest bijekcja, iniekcja
i suriekcja za miesiąc.
4 lut 17:52
ICSP: No to tylko czekać aż się ferie skończą

Jeszcze tylko tydzień
4 lut 17:52
Trivial: To Ty masz ferie już? Ja jeszcze do połowy sesji nie dobrnąłem. :<
4 lut 17:52
ICSP: Trivial chyba za wcześniej niż miesiąc
4 lut 17:53
IQ: skoro mówicie o funkcjach odwrotnych możecie mi powiedzieć co to jest sinh

?
4 lut 17:53
ICSP: Ja już mam ferie od chyba 10 dni
4 lut 17:53
Trivial: Tak. sinh = sh = sinus hiperboliczny. To jedna z tych funkcji które są wprowadzane w ostatnich
pięciu minutach wykładu i są zupełnie bezużyteczne.

Jeszcze z tego nie korzystałem,
domyślam się, że można tym parametryzować punkty na hiperboli.
4 lut 17:55
Godzio:
Sinus hiperboliczny
4 lut 17:55
Godzio:
My mieliśmy tylko powiedziane (też przy ciągłości) że sh jest funkcją ciągłą, po czym na
egzaminie otrzymujemy:
∫cosh
nxdx −− wyprowadzić wzór rekurencyjny
4 lut 17:56
IQ: ok to super nie będe sie wgłębiać a tutaj jeszcze mi się pare pytań nasunęło jak chcecie
możecie mnie dokształcić

Czy ciągłość jest wystarczająca aby funkcja była różniczkowalna ?
4 lut 17:59
Godzio:
Nie zawsze, np: y = |x| nie jest różniczkowalne w zerze
4 lut 17:59
Trivial:
No to przecież trywialna całka jest.

Łatwo zapamiętać wzory na funkcje hiperboliczne poprzez
analogię do trygonometrycznych.
Teraz to można sobie nawet wzór jawny wyprowadzić
4 lut 18:00
Godzio:
To wyprowadź

Ale akurat miałem fuksa że się tego uczyłem, i to zadanie poszło bez problemu
4 lut 18:02
IQ: ok dzięki Godzio
A czy każdy ograniczony ciąg jest zbieżny ?
Nie do końca rozumię to słowo zbieżny
4 lut 18:02
Godzio:
∫cosh
n−1x(sinhx)'dx = cosh
n−1xsinhx − (n − 1)∫cosh
n−2xsinh
2xdx
Później z jedynki trygonometrycznej i już praktycznie koniec
4 lut 18:03
Godzio: Nie każdy ograniczony, ale każdy ograniczony z góry i rosnący, albo ograniczony z dołu i
malejący jest zbieżny = posiada granicę
4 lut 18:03
Godzio:
Przykład ograniczonego i nie zbieżnego:
a
n = (−1)
n
4 lut 18:04
IQ: ok kumam

Czy funkcja jest ciągła w każdym odizolowanym punkcie d ?
też tego odizolowany punkt nie rozumie
4 lut 18:06
IQ: aaa
4 lut 18:06
Godzio:
Trudne pytanie

Pierwsze słyszę
4 lut 18:08
Godzio: wcześniej napisałem "jedynki trygonometrycznej" chodziło mi o hiperboliczną
4 lut 18:08
IQ: Jeśli punkt należy do zbioru, ale nie jest jego punktem skupienia, to nazywamy go punktem
izolowanym (tego zbioru). A zatem, punkt p należący do zbioru A jest izolowany wtedy i tylko
wtedy, gdy istnieje takie jego otoczenie, które nie zawiera punktów zbioru A różnych od p.
4 lut 18:12
Vizer: Odizolowany punkt to pewnie taki, gdzie mając funkcję, jest ona nagle przerwana(zaznaczona
pustym kółeczkiem) a wartość dla tego argumentu jest gdzieś "wyrzucona", więc taka funkcja nie
jest ciągła w tym punkcie. Przynajmniej ja to tak interpretuje, nie znając i nie spotykając
się z definicją odizolowany punkt.
4 lut 18:12
IQ: dobra ja nie wiem co to punkt skupienia jest
4 lut 18:12
IQ: hmm to może być prawda co piszesz bo co innego
4 lut 18:13
Trivial:
Nie wiem czy jest sens wyprowadzać wzór jawny.

Wyjdzie 'brzydki'.
4 lut 18:17
Godzio:
Punkty skupienia to takie punkty w których ciąg się skupia, przykładowo
a
n = i
n (i − jednostka urojona) ma 4 punkty skupienia:
−1,1,−i,i
Ciąg który ma więcej niż jeden punkt skupienia nie jest zbieżny, i jeszcze mogę powiedzieć, że
największy punkt skupienia to granica górna, a najmniejszy granica dolna ciągu
4 lut 18:18
Godzio:
No właśnie
4 lut 18:18
IQ: kurde to są ważne rzeczy a mógłbyś podać jeszcze jeden przykład z punktem skupienia ?
4 lut 18:20
Trivial:
| | ex+e−x | | 1 | | | |
∫coshnxdx = ∫( |
| )ndx = |
| ∫∑k=0...n | (ex)k(e−x)n−k dx = |
| | 2 | | 2n | | |
| | 1 | | | |
= |
| ∫∑k=0...n | e(2k−n)xdx = |
| | 2n | | |
| | 1 | | | |
= |
| ∑k=0...n |
| e(2k−n)x + c |
| | 2n | | 2k−n | |
Działa tylko dla przypadku, gdy n jest liczbą nieparzystą. Dla liczby n parzystej i przy
| | n | | | |
k= |
| wyraz tej sumy trzeba zastąpić wyrazem | x. |
| | 2 | | |
4 lut 18:22
Trivial: Jednak wyprowadziłem.
4 lut 18:22
Godzio:
Taki prosty to ten co podałem już:
an = (−1)n
−1 i 1
4 lut 18:24
IQ:

a ten punkt odizolowany to moze byc takie cos czyż nie

?
4 lut 18:27
kazz: kazz
4 lut 19:58