.
Kasia: Witam
proszę bardzo o pomoc z dwoma zadankami.
1. Student może odpowiedz na 30 pytan sposrod 45 zamieszczonych w zestawie egzaminacyjnym.
Losuje cztery pytania. Jezeli odpowie na 4 pytania, otrzyma ocene bardzo dobra, jesli na 3
pytanoa − dobra, na 2 − dostateczna. Oblicz prawdopodobienstwo,ze :
a) otrzyma ocene bardzo dobra
b) otrzyma ocene co najmniej dostateczna
2. W urnie jest pewna liczba kul bialych i jedna kula czarna. Losujemy jedna kule z tej urny,
zatrzymujemy ja, a nastepnie z pozostalych kul losujemy jedna kule. Ile powinno byc kul
| | 2 | |
bialych w urnie, aby prawdopodobienstwo wylosowania dwoch kul bialych bylo rowne |
| ?
|
| | 3 | |
to drugie zadanie widze,ze chyba powinno byc zrobiona ta metoda z krzaczkiem, ktorego
nienawidzę.. jesli mozna innym sposobem ( prostszym) zrobic, to proszę bardzo o wyjasnienie

z gory dziekuje bardzo za pomoc : )
4 lut 16:33
Artur z miasta Neptuna:
1.
| | 30*29*28*27 | |
P(a) = |
| |
| | 45*44*43*42 | |
| | 15*14*13*12 | | 30*15*14*13 | |
P(b) = 1 − ( |
| + |
| ) |
| | 45*44*43*42 | | 45*44*43*42 | |
4 lut 16:36
Kasia: nie potrzebuje rozwiazania tylko wyjasnienia..
4 lut 16:40
Artur z miasta Neptuna:
2.
A −−− wylosujemy w pierwszej białą i w drugiej białą
B −−− wylosujemy w pierwszej czarną i w drugiej białą
C −−− tego szukamy
| | n2−n | | n | | n | | 2 | |
P(C) = P(A) + P(B) = |
| + |
| = |
| = |
| |
| | (n+1)*n | | (n+1)*n | | (n+1) | | 3 | |
czyli n = 2
4 lut 16:40
Kejt: o kurcze...wieki tego nie czytałam.. "nie potrzebuję rozwiązania, tylko wyjaśnienia"

to aż dziwne..
4 lut 16:41
Artur z miasta Neptuna:
1.
a) −−− losuje 4 pytania na które zna odpowiedź ... czyli jedno z 30, później jedno z 29, jedno
z 28 i jedno z 27
b) minimum dostateczną, czyli P(odpowiada na minimum 2 pytania) lub ...
'1 − [P(nie odpowie na żadne) + P(odpowie tylko na 1)]
4 lut 16:42
Kasia: no widzisz, jestem z tych, którzy lubią rozumieć to co mają do zrobienia..
kurcze, ale co do 2. to skąd wzial Ci sie ten wzor (n+1)*n ? pierwszy raz widze go na oczy przy
zadaniach z prawdopobienstwa : ( a czy moglbys mi to rozrysowac tym drzewkiem? coś czuje, ze
chyba musze sie polubic z ta metoda, bo z tym wzorem nic mi nie mowi..
4 lut 16:45
Artur z miasta Neptuna:
2. inny sposób
C' −−− wylosujemy w pierwszym białą, a w drugiej czarną (czyli przeciwieństwo tego co chcemy)
| | n*1 | | n2 | | n | | 2 | |
P(C) = 1 − P(C) = 1 − |
| = |
| = |
| = |
| |
| | n*(n+1) | | n*(n+1) | | n+1 | | 3 | |
czyli n = 2
4 lut 16:45
Artur z miasta Neptuna:
n −−− ilość kul białych
1 −−− ilość czarnych
n+1 −−− tyle kul przed pierwszym losowaniem
n +1 − 1 = n −−−− tyle kul po pierwszym, a przed drugim losowaniem
4 lut 16:46
Artur z miasta Neptuna:
| | moc zdarzenia A | |
to nie jest żaden wzór ... wzór to P(A) = |
| |
| | moc Ω | |
4 lut 16:47
Kasia: ale skad Ci sie wzielo to,ze najpierw mnozyc 15 * 14, a w drugim przypadku 30*... itd..
nie rozumiem tego:(
4 lut 16:48
Aga1: b)B
' otrzyma ocenę niedostateczną, jeśli nie odpowie na żadne pytanie lub odpowie na jedno
| | 42*43*44*45 | |
IΩI= |
| =77*43*45 |
| | 24 | |
| | 33 | |
P(B)=1−P(B')=1− |
| |
| | 77*43*45 | |
Sprawdź.
4 lut 16:49
Aga1: Oj,źle zrobiłam, bo przecież losuje 4 pytania.
4 lut 16:50
Artur z miasta Neptuna:
masz 45 pytań .... na 30 umie ... na 15 nie umie
jeżeli ma wylosować 4 pytania z których NA ŻADNE nie umie to musi wylosować jedno z 15, później
jedno z 14, jedno z 13 i jedno z 12
| | | |
to jest chyba C154 = | ... czy jakoś tak |
| | |
4 lut 16:51
Kasia: Aga, za pomocą wzoru Newtona 100 razy wole, jest jasno i przejrzyście, dzięki

mozesz mi tylko powiedziec dlaczego ta moc omegi dzieli sie przez 24
4 lut 16:51
Handball93: mam to gdzies w zeszycie robilem to nie dawno

pozdrawiam 3 licealistke
4 lut 16:52
4 lut 16:53
Kasia: aaaa, kurde! nie zrozumialam polecenia

to 'może odpowiec' to myslalam,ze taka mu daja
mozliwosc, dlatego coś mi się nie zgadzalo... chwilka, sprobuje to rozpisac za pomoca Newtona
ten przyklad a i sprawdzisz czy jest ok, dobra
4 lut 16:53
Aga1: | | | | 45! | | 42*43*44*45 | |
IΩI= | = |
| = |
| |
| | | 4!*41! | | 4! | |
4!=24
4 lut 16:55
Kasia: teraz rozpisze jedynie IAI za pomoca wz. Newtona
tak?
| | | |
a czy Ω mozna zapisac tak : Ω = |
|
| | |
4 lut 16:56
Artur z miasta Neptuna:
tak −−− dobrze
4 lut 16:57
Aga1: Tak. B) można też krócej.
4 lut 16:59
Artur z miasta Neptuna: wybacz, że ja tak nie rozpisuję, ale pierwsze czego się nauczyłem na prawdopodobieństwie ... to
zapomnieć o tym "czy to jest kombinacja, wariancja czy inna permutacja"
4 lut 16:59
Kasia: yeah

to rozumiem


wybacz Arturze, po prosto jakos mi łatwiej zapisywac i zrozumiec za pomoca wz. Newtona : )
a czy dalibyście rade rozpisac mi to 2 za pomocą drzewka? może wtedy mi się rozjasni
4 lut 16:59
Kasia: ponawiam
4 lut 17:10
Kasia: proszę pomózcie mi z tym drzewkiem

:(
4 lut 17:14
Artur z miasta Neptuna:
B = 1−A
C = 1
(S = 1 − C = 0)
E = 1−D
cz −−− wylosowana czarna kula
b −−− wylosowana biała kula
UWAGA

nie wiem czy lewa odnoga (opcja cz − cz) powinna być zaznaczona, gdyż ona nigdy nie
zachodzi (jest tylko 1 czarna kula)
4 lut 17:19
Kasia: | | 1 | |
czym jest tutaj n i skad Ci się wzielo to |
| |
| | n+1 | |
i co dalej

; p
4 lut 17:21
Aga1:

n− liczba kul białych
1 kula czarna
+
−−−−−−−−−−−−−−−−−
n+1 liczba wszystkich kul
4 lut 17:25
Kasia: hmm, musze chyba troche posiedziec nad tym i pomyslec skad sie wziely te poszczegolne
mianowniki,ze tak je nazwe..
4 lut 17:27
Kasia: chyba jednak za bardzo nie rozumiem tych ulamkow, moglby mi ktos troche wyjasnic skad sie one
wziely

wybaczcie, ale tego po prostu nie widze..
4 lut 20:16
Aga1: Początek po lewej stronie wylosowano kulę białą : białych jest n
wszystkich jest n+1
| | n | |
Prawdopodobieństwo wylosowania jednej kuli białej wynosi |
| |
| | n+1 | |
Dalej lewa strona: jeśli wylosowaną białą kulę odłożymy, to zmniejszy się o 1 liczba kul
białych i zostanie: n−1
, wszystkich będzie n−1+1=n
| | n−1 | |
Teraz prawdopodobieństwo wylosowania kuli białej wynosi |
| |
| | n | |
4 lut 20:26
Artur z miasta Neptuna:
Aga −−− źle zrobiłaś ... bo cz−b też jest zdarzeniem sprzyjającym, a nie tylko losowani b−b
4 lut 20:28
Artur z miasta Neptuna:
sorki −− mój błąd
4 lut 20:29
Aga1: Prawdopodobieństwo wylosowania dwóch kul białych , a nie przynajmniej jednej białej.
4 lut 20:31
Kasia: | | 1 | |
a czemu po prawej na 1. galezce jest |
| jesli niby na jednej galazce suma ma wynosi 1? |
| | n+1 | |
4 lut 20:37
Aga1: Po prawej na pierwszej gałązce: wylosowano kulę czarną: ile jest kul czarnych ? JEDNA.
A ile jest wszystkich na początku (czyli na pierwszych gałązkach od startu)? n+1.
4 lut 20:40