Znaleść rzut punktu na płaszczyznę.
OK: Znaleźć rzut punktu P= (2,3,1) na płaszczyznę π: 3x + 4y −6z=73.
Jaka jest odległość punktu P od płaszczyzny π?
odległość mi wyszła √61
Proszę o wytłumaczenie mi tego zadania.
4 lut 16:33
OK.: Odświeżam.
4 lut 18:57
AS: Podaj w jaki sposób wyliczyłeś odległość.
4 lut 19:01
Aga1: π:3x+4y−6z−73=0, P=(2,3,1)
| | I3*2+4*3−6*1−73I | | 61 | |
d= |
| = |
| =√61 |
| | √9+16+36 | | √61 | |
4 lut 19:40
AS: A gdzie jest rzut punktu na płaszczyznę?
Podpowiadam.
Obierz dowolne ale różne trzy punkty na płaszczyźnie np, A , B i C
Oblicz wektory np, AB i AC , następnie iloczynem wektorowym
wyznacz wektor prostopadły do obliczonych.
Uzyskasz wektor kierunkowy szukanej prostej.
Napisz równanie prostej przechodzącej przez dany punkt z wyliczonym kierunkiem
a następnie punkt wspólny z płaszczyzną.
4 lut 19:59
pigor: ... ...

AS−ie wektor kierunkowy prostej rzutującej już "siedzi" w równaniu danej
płaszczyzny i jest równy :
| | x−2 | | y−3 | | z−1 | |
u=[3,4,−6] , no to |
| = |
| = |
| − równanie kanoniczne tej prostej, |
| | 3 | | 4 | | −6 | |
czyli
(*) (x,y,z)=(2+3t, 3+4t, 1−6t) − jej równanie parametryczne , więc z danego równania
płaszczyzny 3(2+3t)+4(3+4t)−6(1−6t)=73 ⇔ −11t=73−7 ⇔
t=−1 ,
zatem z
(*)
P ' = (2−3, 3−4,1+6) =
(−1,−1,7) − szukany
rzut punktu P . ... i tyle . ...
4 lut 20:33
OK: mi wychodzi cały czas t=1
12+61t=73
61t=61
4 lut 23:44
pigor: tak

dobrze ci wychodzi , a ja − jak zwykle nie umiem dodawać (odejmować także ) ...
4 lut 23:54
Franki.: Super naprawdę wielkie dzięki za pomoc! Robiłem błąd w równaniu płaszczyzny
3(2+3t)+4(3+4t)−6(1−6t)= 0 <− zamiast 73

I wychodził mi jakiś ułamek. Dziękuję bardzo.
4 lut 23:58
OK.: Dziękuje ja również jak wyżej zapominałem o 71
5 lut 00:00
OK.: 73*
5 lut 00:01
levente: dlaczego przyrównujemy to równanie do 73 ? ?
10 kwi 22:04
Aga1.: Mój sposób nie jest poprawny?
Na płaszczyźnie odległość punktu od prostej można wyliczyć od razu ze wzoru.
Nie ma podobnego wzoru na odległość punktu od płaszczyzny?
11 kwi 12:47
aniabb: oni zajmowali się pierwszym poleceniem znajdź rzut punktu, a Twój sposób na policzenie
odległości jest poprawny
11 kwi 12:56
aniabb: Aga1 napisz do mnie na gg 4712584
11 kwi 12:57
Aga1.: Witaj aniabb, nie mam gg.
11 kwi 13:23
aniabb: ech... to na ab70@o2.pl
11 kwi 13:37
Aga1.: @aniabb, już napisałam.
11 kwi 16:03
Adam: Hej, moim zdaniem rzut punktu P na tą płaszycznę to P=(5,7,−5) robiąc to równaniem
parametrycznym.
24 maj 20:18