wyznacz dziedzinę funkcji f
Handball93: Ostatnie zadanko na dziś.
Wyznacz dziedzinę funkcji f
c) √x3 +x2 − √x3 − 16x
d) √x3 −7x2 +12x +1/√x4 −16
4 lut 16:29
Artur z miasta Neptuna:
no to dajesz
4 lut 16:30
Kejt:
c)
x
3+x
2≥0
x
3−16x≥0
d)
x
3−7x
2+12x≥0
x
4−16>0
i liczysz
4 lut 16:31
Handball93: no wlasnie nie wiem
4 lut 16:31
Handball93: Kejt dzieks
a ja chcialem liczyc pod pierwiastkiem...
4 lut 16:32
Kejt: podaj co Ci wyszło jak policzysz..to sprawdzę
4 lut 16:34
Handball93: juz sobie poradze tym twoim sposobem

bo tym moim nadal nie wiem
4 lut 16:35
Kejt: jak policzysz to moje to podaj
4 lut 16:35
Handball93: uparciuch

c) x
2 (x+1) >= 0
czyli <−1 +
∞)
dolne
x( x
2 −16) >=0
czyli <4 +
∞)
Ogółem
<−1 0) u <4 +
∞)
d) x ( x
2 −7x +12) >= 0
Δ =1
x
1 = 4
x
2 = 3
(x
2 −4)(x
2 − 4) >=0
x
1 = 2
x
2 = −2
Ogółem
yyy nie wiem
4 lut 16:45
Kejt: uparciuch? ja chciałam dobrze
4 lut 16:47
krystek: x4−16=(x2−4)(x2+4)=(x−2)(x+2)(x2+4)
4 lut 16:47
Handball93: No wiem wiem, chce ci za to podziękować =)
4 lut 16:48
Handball93: a czemu w odpowiedziach (2;3) U <4 +
∞)

a gdzie −2
4 lut 16:50
krystek: Oj poćwicz rozkład wielomianu na czynniki −a wzory skróconego mnożenia nisko się kłaniaja od
GIMNAZJUM!
4 lut 16:50
Kejt: w c) przy drugim masz błąd..spróbuj go samemu znaleźć..
4 lut 16:52
Handball93: to krystek tez ma blad
4 lut 16:53
Kejt: Krystek..po pierwsze, byłabym wdzięczna gdybyś się nie wtrącał, sama sobie poradzę, jak będę
potrzebowała pomocy to dam znać. Po drugie, nie musisz być taki nerwowy..nie każdy musi
wszystko wiedzieć..
4 lut 16:54
Handball93: u krystka ewidentnie wychodzi ze jak ma −2 to zeruje jego strone
4 lut 16:54
krystek: W czym? Ja tylko podałam rozkład na czynniki x4−16, czy Ty tego nie widzisz?
Patrz jak rozwiązac masz zadanie a nie szukaj błędów u kogoś. Kejt daje Tobie polecenia!
4 lut 16:56
Kejt: prz c) wg mnie powinno być:
x(x2−16)≥0
x(x+4)(x−4)≥0
x∊<−4;0>u<4;+∞)
4 lut 16:56
Handball93: Spokój tutaj dziewczyny poproszę

(
(x−2)(x+2)(x2+4)
czyli −2 zeruje czyli jest miejscem zerowym...
4 lut 16:57
Handball93: Kejt zle zrobilas,
Powinno byc (2;3) u <4 +∞)
4 lut 16:58
Kejt: ale to nie jest część wspólna tylko druga nierówność..
4 lut 16:58
Handball93: czyli krystek zrobila zle
4 lut 17:00
Kejt: nie patrz na to co kto co zrobił źle tylko skup się na tym co sam liczyłeś.
4 lut 17:00
Handball93: interesuje mnie to, bo tak samo zrobilem jak Ona
4 lut 17:02
Kejt: a poprawiłeś drugą nierówność tak jak napisałam..?
4 lut 17:02
Handball93: juz wie o co biega
dzięki jeszcze raz
4 lut 17:04
Kejt: napisz ile Ci wyszło w pierwszym.
4 lut 17:04
Handball93: x1 = 4
x2 = 3
4 lut 17:06
Kejt: a to skąd?

przedział..dziedzinę.
4 lut 17:07
Handball93: <−1 0) u <4 +∞)
4 lut 17:08
Kejt: zero na pewno nie należy do przedziału?
4 lut 17:09
Kejt: podstaw i sprawdź. czy któryś z pierwiastków wyjdzie mniejszy od zera..
4 lut 17:09
Handball93: należy
4 lut 17:10
Kejt: więc czemu przedział niedomknięty?
4 lut 17:10
Handball93: niedopa"cz"enie
4 lut 17:11
Aga1: c) odp. <−1,0>∪<4,∞})
d)(2,3>∪<4,∞)
4 lut 17:12
Kejt: to następne..d)
podaj przedział przy pierwszym i popraw drugie tak jak napisał Krystek.(post z 16.:47)
4 lut 17:13
Handball93: <0 3> i <4 +
∞)
jezeli msc zerowe z drugiego −2 i 2 to:
drugie (−
∞ −2) u (2 +
∞)
tak
4 lut 17:21
Kejt: tak

teraz próbuj część wspólną
4 lut 17:23
Handball93: juz nie rob ze mnie debila takiego xd
dzieki jeszcze raz..
4 lut 17:25
Kejt: debila? przed chwilą napisałeś, że nie wiesz jak...
4 lut 17:27
Handball93: bo znowu niedopa"cz"ylem ze to ma byc czesc wspolna a nie suma
4 lut 17:31
Kejt: mhm..
4 lut 17:31
Handball93: sorki za zabrany czas i poswiecenie ; p
4 lut 17:35