Nie wykonując dzielenia znależć resztę.
Franki.: Nie wykonując dzielenia znaleźć, resztę z dzielenia wielomianu
x8 − 16x4 + 3x3 − x +3
przez wielomian x2 + 3x+ 2.
Q(x)= x2 + 3x + 2
Δ= 1
x1 = 2
x2 = −1
P(−1) = −8
P (2) = 13
R(x) = ax+b
R(−1) = −a+b
R(2) = 2a+b
a= 7
b= −1
R(x)= 7x−1
Czy dobrze to zadanie zrobiłem? Proszę o pomoc.
4 lut 16:19
ICSP: Q(x) = x2 + 3x + 2
x1 + x2 = −3
x1 * x2 = 2
widać że x1 = −1 oraz x2 = −3 inaczej niż u ciebie.
4 lut 16:42
Franki.: Czyli jak mam to zrobić bo już sam się pogubiłem.
4 lut 16:53
ICSP: na razie rozwiąż równanie :
x2 + 3x + 2 = 0
Później oblicz wartość wielomianu w(x) dla tych rozwiązań.
4 lut 16:55
Handball93: dokladnie
4 lut 16:58
Franki.: no rozwiązałem i mi wyszło
x1 = −2
x2 = −1
4 lut 23:54
ICSP: teraz obliczasz wartości
w(−1) oraz w(2)
5 lut 00:32
Franki: W(−1)= −8 a W(−2)=17
R(−1)= −a+b
R(−2)= −2a+b
{−a+b=−8
{−2a+b=17
−−−−−−−−−−−−−−−
a=−9
b=−17
R(x)= −9x+(−17)= −9x−17
Czy o to chodzi?
5 lut 12:28
Grześ: a jak w ogóle ten układ rozwiązałeś?

sprawdź sobie obliczenia
5 lut 12:31
Grześ: aa.. i W(−2)=−19 poza tym
5 lut 12:33
Franki: W(−2)= (−2)
8 − 16(−2)
4 + 3(−2)
2 −x + 3= 256−256 + 12+2 +3= 17

coś źle liczę?
5 lut 12:38