rozwiaz nierownosc
Handball93:

Jeszcze jedno zadanko.
Rozwiąż nierówność:
a) x
4 + x
3 +8x +8 <0
Miejsca zerowe to −2, −1 i 2.
Czemu (−2,−1) jeżeli wg mnie powinna wyglądać tak?
W czym tkwi błąd?
4 lut 16:15
krystek: m zerowe to x=−1 lub x=−2
4 lut 16:18
Kejt:
x4+x3+8x+8=x3(x+1)+8(x+1)=(x3+8)(x+1)=(x+2)(x2−2x+2)(x+1)
skąd Ci się wzięło miejsce zerowe =2?
4 lut 16:20
Handball93: czemu nie 2 jak rozpiszemy to na (x
3 =8) (x+1) i wtedy bedzie (x+2)(x
2 −2x +4)(x+1) delta
zero czyli −b/2a 4/2 wynosi 2
4 lut 16:20
Handball93: juz wiem
4 lut 16:20
Kejt: fakt..+4
ale i tak:
Δ=4−16=−12 => nie ma miejsc zerowych
4 lut 16:21
Handball93: dzięks
4 lut 16:22
Artur z miasta Neptuna:
Hand −−−− yyy masz błąd:
od kiedy Δ = 2
2 − 4*4*1 = 0
4 lut 16:25
Handball93: no wiem wlasnie cos mi sie pokrecilo
4 lut 16:33