Ciągi
Aga: Jest podany wzór ogólny ciągów:
a) an=(n−1)(n+3)
b) bn=5
n+4
c) cn=1/2n−1/n+1
/ − ułamek
Zapisz wyrażenia przedstawiające liczby: C2n+1, an−a1, bn+1−bn−1
Proszę o wytłumaczenie zostały mi te z resztą sobie poradziłam
4 lut 16:01
Artur z miasta Neptuna:
a
n = (n−1)(n+3) => a
1 = (1−1)(1+3) = 0 => a
n − a
1 = a
n − 0 = a
n
b
n = 5
n +4 =>
b
n+1 = 5
n+1 + 4 = 5*5
n + 4
| | 5n | |
bn−1 = 5n−1 + 4 = |
| +4 |
| | 5 | |
| | 5n | | 25*5n − 5n | | 5n(25−1) | | 24*5n | |
bn+1−bn−1 = 5*5n − |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 5 | | 5 | | 5 | | 5 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
cn = |
| − |
| => c2n+1 = |
| − |
| = ... |
| | 2n | | n+1 | | 2*(2n+1) | | (2n+1)+1 | |
4 lut 16:07
krystek: Pamiętaj ,że ciagi to funkcje określone na liczbach NATURALNYCH
i jeżeli masz F(x)=5x
to zapisac można tak F(n)=5n a zapisujemy an=5n
i teraz a(2n+1) dla funkcji byłby f(2n+1)
an−a1=(n−1)(n+3)−(1−1)(1+3)
4 lut 16:08
Aga: Dziękuję
4 lut 16:20
Aga: Tam w punkcie c) źle napisałam:
Powinno być:
cn=(1/2n−1)/(n+1)
I obliczyłam to tak:
cn=(1/2n−1)/(n+1)=(1/2*(2n+1)−1)/(2n+1+1)=(n+1/2−1)/(2n+2)=(n−1/2)(2n+2)
Dobrze?
4 lut 16:30
Artur z miasta Neptuna:
c
2n+1 = ....
4 lut 16:32
Aga1: A co Ty liczyłaś, cn masz podane,tylko trudno rozszyfrować,jaki to wzór.
4 lut 16:36
Aga1: Zamiast n wszędzie pisz (2n+1)
4 lut 16:37
Aga: Nie to jeszcze inaczej jest zapisane, przepraszam bardzo, że tak mieszam ale nie umiem tu
zapisywać ułamków, powiem tak, w liczniku jest 1/2n−1 (jedna druga n odjąć 1) a w mianowniku
jest n+1
4 lut 16:38
Aga: | 12n−1 | | 12*(2n+1)−1 | | n+12−1 | |
| = |
| = |
| |
| n+1 | | 2n+1+1 | | 2n+2 | |
No i wychodzi w liczniku: n−1/2
a w mianowniku: 2n+2
Dobrze? Bo w odp. jest: w liczniku: 2n−1
w mianowniku: 4n+4
Jakby 2 razy więcej
4 lut 16:51
Artur z miasta Neptuna:
dobrze ... tylko tego pierwszego = nie powinno być
4 lut 16:53
Artur z miasta Neptuna:
| | 1 | | 2 | |
a czy |
| = |
|  ... po prostu w odpowiedzi pomnożono przez 2 licznik i mianownik, |
| | 2 | | 4 | |
aby w liczniku nie było ułamka
4 lut 16:54
Aga: A dlaczego? A mogę zapisać:
| | 12*(2n+1)−1 | | n−12 | |
C2n+1= |
| = |
| |
| | 2n+1+1 | | 2n+2 | |
4 lut 16:58