dla jakiego m, liczba a jest pierwiastkiem wielomianu w
Handball93: Witam.
To moj pierwszy post.
Przygotowuje sie do matmy rozszerzonej i napotkalem sie na pewien problem.
Dla jakiej wartosci parametru m liczba a jest pierwiastkiem wielomianu w?
a) w(x)= −3x
3 +2x
2 +mx −3, a=−1
b) w(x)= x
3 +(2m−1)x
2 −3x +7, a=−2
c) w(x)= −x
3 +mx
2 −mx +5, a=3
d) w(x)= x
3 +3x
2 +(m
2 −2m)x +2, a=−2
Proszę pomóżcie

Mateusz
4 lut 15:56
krystek: Obliczasz czy a) W(−1)=0 jeżeli tak to jest
Tw Bezout'a
4 lut 15:59
Trivial:
Liczba a jest pierwiastkiem wielomianu w ⇔ w(a) = 0.
Podstaw x→a (konkretną wartość), wylicz i przyrównaj do zera.
4 lut 15:59
Artur z miasta Neptuna:
skoro 'a' ma być pierwiastkiem to W(x) = (x−a)*P(x) −−−− w(x) dzieli się przez (x−a) BEZ RESZTY
zastosuj to w praktyce.
4 lut 15:59
4 lut 16:00
Handball93: dzięki
4 lut 16:03