całka niewłaściwa
Marlena:
∫∞0 (x2)/(1+x3)2 dx
zwracam się do was z pytaniem jak to rozwiązać krok po kroku. Liczę to któryś raz i za każdym
razem wychodzi mi 1/2, w odpowiedziach mam 1/3 więc coś tu jest nie tak. Proszę, nie pozwólcie
wygrać mojemu wykładowcy ze mną!
4 lut 15:38
Artur z miasta Neptuna:
podstawienie
t = (1+x3)
dt = 3x2 dx
granice całkowania 0 −> 1 ... ∞ −> ∞
i wyliczasz
4 lut 15:40
Artur z miasta Neptuna:
| | 1 | | ds | | −1 | | −1 | | 1 | |
... ∫1∞ |
| * |
| = [ |
| ]1∞ = 0 − |
| = |
| |
| | 3 | | s2 | | 3s | | 3 | | 3 | |
4 lut 15:43
Marlena: Dziękuję
4 lut 16:09