Procent składany
Mike: Pan Jan chce ulokować 1000 zł na okres jednego roku. Ma do dyspozycji ofertę czterech banków:
roczna stopa % kapitalizacja odsetek
Bank A: 7% co 2 miesiące
Bank B: 4% kwartalna
Bank C: 5% półroczna
Bank D: 3% roczna
Oferta którego banku jest najbardziej korzystna dla pana Jana?
4 lut 15:37
Aga1:
Ktoś potrafi odpowiedzieć na to pytanie, bez obliczeń?
4 lut 15:39
Artur z miasta Neptuna:
A .... 1000*(1+7%/6)6 = ...
B .... 1000*(1+4%/4)4 = ...
C ..... 1000*(1+5%/2)2 = ....
D ..... 1000*(1+3%)1 = ....
podejrzewam, że podatek Belki jest pomijany.
4 lut 15:47