Okręgi styczne. (planimetria)
Phill: Znajdź te wartości parametru m, dla których okręgi x2+y2+4x−2my+m2=0 i x2+y2=2 są
styczne.
31 mar 13:02
kaz: S1(−2,m) r1=2
S2(0,0) r2=√2
styczne zewn.→IS1S2I=r1+r2
styczne wewn.→IS1S2I=Ir1−r2I
31 mar 16:41
Phill: Mogłbyś mi jeszcze wytłumaczyć jak obliczyłeś S1 i r1?
31 mar 17:19
Bags:
tak: x2 +4x +4 − 4 +y62 −2my +m2=0
zwijasz do :
( x +2)2 +(y −m)2 = 4 to S( −2,m) r2 = 4 to r=2
31 mar 17:23
Bags: domyślasz się,że tam jest y
2 (źle mi wybiło potęgę
31 mar 17:24
Phill: ok dzięki ; )
31 mar 17:26