Zbadać liczbę rozwiazań podanego układu.
klin: Zbadać liczbę rozwiązań podanego układu w zależności do parametru p:
∧{ px − 2y − z = p
{ − y + 2p = −1
{−x + pz = 1
Dla p= 2 wyznaczyć "z" stosując wzory Cramera.
Proszę o pomoc w tym zadaniu.
Zrobiłem z tego macierz
[ 2 −2 −1 | 2]
[0 −1 2 |−1]
[−1 0 1 | 1]
Wyliczyłem det A, A1, A2 i wyliczyłem x= 4/3, y=−1/2, z=−2
Nie wiem czy o to chodzi w tym zadaniu.
4 lut 15:30
Aga1: Najpierw licz wyznaczniki z p.
1) Układ jest oznaczony(ma jedno rozwiązanie), gdy detA≠0
2) nieoznaczony (układ ma nieskończenie wiele rozwiązań), gdy wszystkie wyznaczniki są równe 0.
3) sprzeczny, gdy detA=0i (detA1≠0 lub detA2≠0 lub detA3≠0)
4 lut 15:35
klin: detA wyszedł mi −6.
4 lut 15:51
kiln: Proszę o pomoc.
4 lut 18:58
klin.: Pomoże mi ktoś, proszę.
5 lut 12:21