Ciągi
Mike: Suma liczb (1, 2, 4, 8, ..., 1024) wynosi:
a) 2047
b) 1023
c) 1512
d) 2567
4 lut 15:28
krystek: Jaki to ciąg ⇒Sn=
4 lut 15:33
Artur z miasta Neptuna:
masz ciąg geometryczny
a
n = 2
n−1 = 1*2
n−1 ..... a
1 = 1 i q = 2
1024 = a
k −> wylicz k
| | a1(1−q){k−1} | |
wtedy Sk = |
| .... jak już masz k to wyliczysz tą sumę |
| | 1−q | |
4 lut 15:34
Artur z miasta Neptuna:
bądź wiesz, że możesz to traktować jako odwrotność zbioru Cantora, dlatego:
Sn = an+1 − 1 = 2*an − 1 = 2*1024 − 1 = 2047
4 lut 15:36
krystek: | | 1−qk | |
Mała poprawka Sk=a1 |
| |
| | 1−q | |
4 lut 15:37
Aga1: Artur popraw wzór
4 lut 15:37
Artur z miasta Neptuna:
ups
4 lut 15:44