Spradź czy funkcja jest parzysta.
galareta: Spradź czy funkcja jest parzysta. Mi wyszło, że jest nieparzysta. Jak ktoś to sprawdzi to
proszę o dokładne wyjaśnienie.
4 lut 15:25
emanko: podstaw sobie pare liczb i zobacz
proste
4 lut 15:27
krystek: f(x)=f(−x) sprawdziłeś? To ok
4 lut 15:29
krystek: jest parzysta!
4 lut 15:31
galareta: Przecież jak pod x podstawię 2 to wyjdzie, że jest nieparzysta
4 lut 15:48
Artur z miasta Neptuna:
| | 1 | | 1−5x | | 5x−1 | |
5−x−1 = |
| −1 = |
| = − |
| |
| | 5x | | 5x | | 5x | |
| | 1 | | 1+5x | |
5−x+1 = |
| +1 = |
| |
| | 5x | | 5x | |
więc:
| | −(5x−1) | | 5x−1 | |
f(−x) = −x |
| = x |
| = f(x) |
| | 5x+1 | | 5x+1 | |
4 lut 15:51
4 lut 15:52
krystek: A mianownik to 5x+1?
4 lut 15:53
Artur z miasta Neptuna:
krystek .... jak podstawisz (−x) to licznik = pierwsza linijka z tego co napisałem, mianownik
to druga linijka
4 lut 16:01
galareta: A taka funkcja? f(x)= xlog 4−xx+4. Mi wyszła, że parzysta
4 lut 16:21
krystek: @Artur poniewaz wątpiła w mój zapis ,gdze ma napisane ,że jest parzysta , więc miała
pytanie
CZY dobrze podała funkcję .
4 lut 16:23
Aga1: | | 4+x | | x+4 | | 4−x | |
f(−x)=−xlog |
| =xlog( |
| )−1=xlog |
| =f(x) |
| | 4−x | | 4−x | | x+4 | |
4 lut 16:29
Artur z miasta Neptuna:
| | 4+x | | 4+x | |
f(−x) = −x log ( |
| ) = x log ( |
| )−1 = f(x) |
| | 4−x | | 4−x | |
dobrze
4 lut 16:29
galareta: Ok dziękuję wam bardzo za pomoc. Szacunek.
4 lut 16:47