Macierz odwrotna- równanie.
miko: Odwracając macierz rozwiązać równanie:
[ 0 2 −1 ] [ −3 0 4]
[ 1 1 −2 ] * X = [−6 1 2 ]
[ −1 2 1 ] [ 3 −1 4 ]
Nie wiem jak się rysuje te macierze. Proszę o pomoc i wytłumaczenie.
Doszedłem tylko do tego A*x=B czyli x= A
−1 − B.
[0 2 −1 | 1 0 0]
[1 1 −2 | 0 1 0]
[−1 2 1 | 0 0 1]
No i tutaj mam problemy z działaniami na kolumnach
4 lut 15:08
ICSP: W1 + W2 i w pierwszym wierszu masz 1.
Później W1 − W2
W1 + W3
i już jest ładnie.
4 lut 15:10
Artur z miasta Neptuna:
OJJJ
A*X=B ⇔ X=A−1B
więc wyznaczasz odwrotną do A, a później mnożysz
4 lut 15:10
miko: ICSP coś mi źle podałeś nie wychodzi mi 1 0 0 .
4 lut 15:22
miko: Proszę o pomoc dalej nie wiem jak mam to zrobić.
4 lut 16:07
miko: Jak to się robi z tymi wierszami?
5 lut 12:30