Pochodna z definicji
Grimm: Pochodna z definicji w punkcie x
0
Różnica tangensów niewiele mi daje, wszelkie inne przekształcenia też nie dają mi tu
rozwiązania. Ma ktoś jakiś pomysł?
f(x)=tg(e
2x)
def:
| | f(x0+h)−F(x0) | |
lim(h−>0) |
| |
| | h | |
4 lut 14:56
Doniczka: doszłam do momentu tge2x*2
4 lut 15:06
paulinka: źle doszłaś
4 lut 15:21
Artur z miasta Neptuna:
licznik:
| | sin (e2xe2h) | | sin e2x | |
tg e2x+2h−tg e2x= |
| − |
| = |
| | cos (e2xe2h) | | cos e2x | |
| | sin (e2xe2h)cos e2x − sin e2xcos (e2xe2h) | |
= |
| |
| | cos (e2xe2h)cos e2x | |
| | sin (e2xe2h − e2x) | |
= |
| = |
| | cos (e2xe2h)cos e2x | |
| | sin (e2x(e2h−1)) | |
= |
| |
| | cos (e2xe2h)cos e2x | |
więc masz:
| | sin (e2x(e2h−1)) | |
lim |
| = |
| | h*[cos (e2xe2h)cos e2x] | |
| | 1 | | sin (e2x(e2h−1)) | |
= |
| lim |
| = |
| | cos e2xcos e2x | | h | |
| | 1 | | sin (e2x(e2h−1)) | |
= |
| lim |
| |
| | cos2 e2x | | h | |
i szczerze mówiąc nie wiem jak z tej granicy "wyłuskać" 2e
2x
4 lut 15:27
Trivial:
Zakładając, że wszystko było zrobione dobrze to dalej można:
| sin(e2x(e2h−1)) | | (e2)h−1 | | sin(e2x(e2h−1)) | |
| = e2x |
| * |
| |
| h | | h | | e2x(e2h−1) | |
→
→ e
2x* lne
2 * 1 = 2e
2x.
4 lut 16:04
Trivial:
Wykorzystałem:
oraz
4 lut 16:05
Artur z miasta Neptuna:
fakt ... banał
4 lut 16:10
Trivial: A tak nawiasem mówiąc, to chyba prościej wyprowadzić ogólne wzory na pochodną złożenia funkcji
i na (tgx)', (e
x)' oraz (2x)' niż liczyć od razu z definicji cały przykład.
4 lut 16:10
Artur z miasta Neptuna:
chyba że masz polecenie −−− oblicz z definicji
4 lut 16:12
Trivial: No jeżeli wszystko wyprowadzisz z definicji to moim zdaniem też by było ok.
4 lut 16:12