Prawdopodobieństwo
Tomek: Jakby ktoś mógł pomóc

Ile jest liczb czterocyfrowych, w których:
a) cyfra tysięcy jest mniejsza od cyfry setek, a cyfra setek jest mniejsza od cyfry
dziesiątek?
b) cyfra tysięcy jest większa od cyfry setek, a cyfra setek jest większa od cyfry
dziesiątek?
31 mar 12:48
Tomek: help

na prawdę nikt nie umie tego rozwiązać ?!
31 mar 21:43
Basia:
xyzt
x<y<z t − dowolne
1 2 (7 mozliwości na 3 miejscu) (10 możliwości na 4 miejscu)
1 3 (6 10
1 4 (5 10
.......................
1 8 (1 10
dla x =1 mamy 7*(7+6+...+1)*10 =
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2 3 (6możliwośc 10 mozliwości
2 4 (5mozliwości 10 możliwości
...........................................
2 8 (1 10
dla x =2 mamy 6*(6+5+....+1)*10
itd.
razem to bedzie
7*(1+2+....+7)*10 + 6*(1+2+....+6)*10 + 5(1+2+...+5)*10 +......+ 1*1*10
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
trzeba liczyć analogicznie
1 kwi 00:26