.
gosc: Dany jest ciąg o wyrazie ogólnym an= |n2 −90|−17
1) uzasadnij że ciąg ten nie jest monotoniczny
2) znajdz najmniejszy wyraz tego ciągu
4 lut 14:40
ICSP: an = |n2 − 90| − 17
a1 = 72
a5 = 48 < a1
a15 = 188 > a5
czyli nie jest monotoniczny.
b)Wyraz będzie najmniejszy kiedy |n2 − 90| będzie najmniejsze.
Czyli sprawdzamy dla jakiego n będzie to równe 0
n2 − 90 = 0 ⇔ n = 3√10 v n = −3√10 sprzeczne bo n musi należeć do naturalnych dodatnich
n = 3√10 też nie należy do naturalnych dodatnich więc szukam najbliższej liczby naturalnej
dodatni
3√10 ≈ 9,48 czyli bliżej mam do 9 niż do 10.
a9 = −8
4 lut 14:47
gosc: Dzięki!

, podpunkcie pierwszym zastanawiałem się czy to robić na a
n+1− a
n
4 lut 14:56
ICSP: można
4 lut 14:56