matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trygonometria
metiu:
ICPS sprawdzisz mi czy dobrze rozwiązalem rownania ?
π
a)sin(2x−
)=−1
3
rozwiązania :
π
x=−
+kπ
3
11π
x=
+kπ
3
x
b)
√
2
cos
=1
2
rozwiązania:
π
x=
+2kπ
4
π
x=−
+2kπ
4
1−sin2x
c)
=1
2
rozwiązania: x={7π){6}+2kπ
π
x=−
+2kπ
6
4 lut 14:32
ICSP:
π
sin(2x −
) = −1
3
π
π
sin(2x −
) = sin(−
)
3
2
π
π
2x −
= −
+ 2kπ ; k ∊ C
3
2
1
x = −
π + kπ ; k ∊ C
12
pozostałe dwa już ci ktoś rozwiązał .
4 lut 14:37
ICSP:
https://matematykaszkolna.pl/forum/125548.html
4 lut 14:37
metiu:
dziekuje
4 lut 14:44