Ciągi
Katniss: Koszt wykopania pierwszego metra studni wynosi 140 zł i rośnie o 30 zł za każdy następny metr.
Ile trzeba zapłacić za wykopanie studni o głębokości 12 metrów?
a. 5400 zł
b. 500 zł
c. 170 zł
d. 3660 zł
4 lut 14:31
ICSP: a
1 = 140
r = 30
a
12 =
| | a1 + a12 | |
S12 = |
| * 12 = |
| | 2 | |
4 lut 14:33
4 lut 14:36
Katniss: ICSP: licząć twoim sposobem wynik wychodzi 4020
4 lut 14:38
Kejt: mi wyszło d)..
4 lut 14:39
Katniss: Aga1 a twoim sposobem 1220
4 lut 14:40
Katniss: Kejt mogłabyś zdradzić jak to policzyłaś?
4 lut 14:41
ICSP: Nie.
Licząc poprawnie moim sposobem wychodzi 3660zł .
d)
4 lut 14:41
Kejt:
a
n=140+(n−1)*30
a
12=140+11*30
a
12=140+330
a
12=470
4 lut 14:42
Katniss: tak macie racje, przepraszam, w notatki wkradł mi się błąd rachunkowy krórego nie zauważyłam
4 lut 14:45
Aga1: Zwróć uwagę, że n jest na środku, podnosząc go wyżej , licznik musisz wziąć w nawias.
| | (2*140+11*30)*12 | |
S12= |
| =(280+330)*6=610*6=3660. |
| | 2 | |
4 lut 14:58