Parzystosc
Ania: Mogł♦by ktos krok po kroku wytlumacyzc jak sprawdza sie parzystosc i nieparzystoc funkcji
trygonometrycznych np:
f(x)=−sinx
f(x=xsinx
Po kolei gdzie sie minusy dostawia....Byłabym wdzieczna
4 lut 14:16
Artur z miasta Neptuna:
po kolei?
parzystość ... za 'x' wstawiasz '−x' i sprawdzasz czy wyjdzie to samo
(czyli czy f(x) = f(−x))
nieparzystość −−− sprawdzasz czy f(x) = − f(−x)
4 lut 14:18
Artur z miasta Neptuna:
a)
f(x) = −sin x
f(−x) = − sin (−x) = sin x ≠ f(x) ⇒ nie jest parzysta
− f(−x) = − (− sin (−x)) = sin (−x) = − sin x = f(x) ⇒ jest nieparzysta
4 lut 14:19
Aga1: b)f(−x)=−xsin(−x)=xsinx=f(x)
f(x)−−−parzysta
4 lut 14:28
Artur z miasta Neptuna:
tak
i ot cała filozofia
4 lut 14:29