okręgi
muchacita: Okrag o rownaniu x2 + y2=4 przecina oś Oy w punktach:
A.(0;0) i (0;2) B.(0;0) i (0;−2) C.(0;−2) i (0;2) D.(−2;0) i (2;0)
Ile punktów wspólnych ma prostą x+y=0 z okręgiem o rownaniu x2+y2=9 ?
A.dwa B.nieskończenie wiele C.jeden D.żaden
nie wiem jakim sposobem mam te zadania rozwiązać pomocy
4 lut 14:12
Artur z miasta Neptuna:
1) OY jest dla x=0.. podstawiasz x=0 i masz .. y
2 = 4... stąd masz punkty (0,−2) i (0,2)
2)
| | 9 | |
stąd widzisz, że są dwa rozwiązania −−− dwa punkty
4 lut 14:15
muchacita: Hmm to 2 dziwne
4 lut 14:30
krystek: To narysuj sobie ten okrąg w układzie współrzędnych i zobacz
4 lut 15:22
muchacita: Jak to narysować mam zawsze problem z wyobrażeniem sobie zadania rysujac
4 lut 17:33
|