Oblicz granicę przy x ->2
pawel: Oblicz granicę
x−>2
4 lut 14:04
Artur z miasta Neptuna:
musisz obliczyć granice jednostronne (2− i 2+) wyjdą odpowiednio −∞ i +∞
4 lut 14:12
pawel: a nie powinno sie tych wielomianow jakos rozlozyc ?
4 lut 14:14
Artur z miasta Neptuna:
jeżeli tam jest x−2, a nie x2 ... to nie masz co rozkładać
4 lut 14:16
pawel: o nie zle spisałem... tam jest x2
4 lut 14:27
Aga1: Rozkłada się: licznik (x−2)(x2+x+3)
mianownik(x−2)(x+2)
4 lut 14:33
Aga1: granica=9.
4 lut 14:33
pawel: mogłabys napisac krok po kroku jak rozlozyc ten licznik? bo to mi sprawia jedyny problem.
4 lut 14:35
Aga1: Sprawdzasz, czy w(2)=0 jeśli tak, to jednym z pierwiastków wielomianu jest liczba 2.
Teraz dzielisz wielomian przez (x−2)
tabelką Hornera (jest to szybki sposób lub wykonujesz dzielenie wielomianów.
lub grupowanie wyrazów
x3+x2−2x2+3x−2x−6=x3+x2+3x−2x2−2x−6=x(x2+x+3)−2(x2+x+3)=(x−2)(x2+x+3)
4 lut 14:49
pawel: ok dzieki
4 lut 14:49