granice
paulinka: n→
∞
| | (2n2+3)√n2−2n | |
1. lim |
| |
| | n−3n3 | |
| | 3x2−2x+5 | |
3. lim log |
| |
| | 1+2x6 | |
bardzo prosze o pomoc w powyzszych przykladach, chodzi takze o jakies wyjasnienia, wiem, ze to
sporo, ale mam nadzieje, ze znajdzie sie jakas mila osobka co mi wytlumaczy chociaz jeden
przykladzik, pozdrawiam
4 lut 13:27
maciekwawa: Poniżej zamieszczam rozwiązanie:
ZRÓB TO SAMA!
4 lut 13:28
paulinka: ok już sobie poradziłam
4 lut 13:29
maciekwawa: jestem zbyt glupi zeby Ci pomoz ale ktos napewno sie znajdzie
4 lut 13:33
paulinka: paulinko Ty moze tak, ale ja czyli autorka tego tematu nie, wiec nie podszywaj sie za mnie!
kto nie chce nie musi pomagac, moze jednak ktos sie skusi
4 lut 13:38
alfa: 2. pomijam lim→
∞
mianownik:
| (2n−√4n2−n)(2n+√4n2−n) | |
| = |
| 2n+√4n2−n | |
| (2n)2−(√4n2−n)2 | |
| = |
| 2n+√4n2−n | |
| 4n2−4n2+n | | n | |
| = |
| = |
| 2n+√4n2−n | | 2n+√4n2−n | |
następnie
4 lut 14:01
paulinka: pieknie dziekuje

juz sie biore za analizowanie tego
4 lut 14:18
alfa: 1. pomijam lim→
∞
√n2−2n=n
√1−2n
ostatecznie
4 lut 14:31
paulinka: ja to policzylam tak
czyli wyszlo tak samo

wielkie dzieki za pomoc
4 lut 14:50