Zbadaj ciągłość funkcji w punkcie
El studento: | | x2 − 9 | |
Nie wiem za bardzo jak się do tego zabrać x0 = 3 f(x) |
| |
| | x − 3 | |
4 lut 13:21
alfa: skorzystaj w liczniku ze wzoru a2−b2
4 lut 13:24
krystek: wartość funkci równa się granicy w tym punkcie
Wzory z liceum i gimnazjum a2−b2=(a+b)(a−b)
4 lut 13:26
El studento: Chciałbym żeby to było takie proste. Ale to się jakoś inaczej robiło. Coś chyba z pochodną.
4 lut 13:39
alfa:
| | x2−9 | | (x−3)(x+3) | |
lim x→3 |
| = |
| =x+3=6 |
| | x−3 | | (x−3) | |
4 lut 13:46